Hartcentrum op Aruba met hulp van OLVG en AMC

Met hulp van het OLVG en AMC heeft Aruba nu een centrum voor patiënten met hart- en vaatziekten. Voorheen moesten inwoners van Aruba , Curaçao en Bonaire voor cardiologische zorg naar ziekenhuizen in Colombia worden overgevlogen.

Malika Sevil
Vanaf 2017 is een Arubaanse cardioloog in het OLVG opgeleid Beeld anp
Vanaf 2017 is een Arubaanse cardioloog in het OLVG opgeleidBeeld anp

Daarmee gaan bij patiënten met acute hartproblemen cruciale uren verloren, zegt interventiecardioloog van het OLVG René van der Schaaf. "Voordat de patiënt in het ziekenhuis in Colombia ligt, is het vier, vijf uur later. Bij een hartinfarct zijn juist de eerste zes uur belangrijk."

Bovendien is dat heen- en weer vliegen met een Air Ambulance heel duur. "Alleen al aan de zeventig tot negentig spoedvluchten wordt elk jaar tussen de 1,5 en 2 miljoen euro uitgegeven." Dan zijn er jaarlijks nog 160 tot 200 geplande behandelingen van patiënten met hart- en vaatziekten in Colombia.

Ook is het emotioneel zwaar om in een buitenlands ziekenhuis te liggen, ver van familie en vrienden, benadrukt Van der Schaaf. Vanwege de revalidatie zijn patiënten vaak weken van huis in een vreemde omgeving.

Hartklepoperaties
In het nieuwe hartinterventiecentrum op Aruba worden ingrepen als dotterbehandelingen en hartkatheterisaties gedaan. Volgens de Amsterdamse ziekenhuizen is het de eerste stap naar een langgekoesterde wens van Aruba: zelfstandig invasieve cardiale zorg op het eiland uitvoeren.

Deze week is onder toeziend oog van Van der Schaaf de eerste dotteroperatie gedaan. Het is de bedoeling dat lokale specialisten, die in Amsterdam worden opgeleid, de behandelingen gaan uitvoeren.

Vanaf 2017 is een Arubaanse cardioloog in het OLVG opgeleid. Een ander wordt in het AMC klaargestoomd. Ze worden de eerste twee jaar continu bijgestaan door een cardioloog uit Amsterdam. "Daarna blijven ze ook welkom bij het AMC en OLVG, en zo nodig kunnen we iemand sturen."

Het initiatief voor dit centrum kwam van Aruba. Er werd gezocht naar een duurzame oplossing voor de patiënten met hart- en vaatziekten. "Bij dit project ligt de nadruk op het opleiden van de lokale mensen." In plaats van jaar in jaar uit geld over te maken naar een ziekenhuis in Colombia worden nu 'geld en middelen geïnvesteerd in het eigen land'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden