Hart van het Leidseplein op de schop

Het hart van het Leidseplein gaat grotendeels dicht. Vanaf maandag worden de tramrails vervangen en het brugdek van de Leidsebrug vernieuwd. Dat zal tot half december voor geluidshinder en overlast voor verkeer zorgen.

Onder andere de tramrails worden vervangen. Beeld anp
Onder andere de tramrails worden vervangen.Beeld anp

De werkzaamheden aan het Leidseplein begonnen in april en maken deel uit van de grootschalige renovatie van het Leidseplein, die pas in 2021 klaar is. Het Leidseplein wordt autovrij; voetgangers krijgen meer ruimte. Taxi's verhuizen naar de Stadhouderskade.

Het tramkruispunt is vanaf maandag niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. 65 medewerkers van het GVB starten dan met het vervangen van de tramrails. Doorgaand verkeer wordt omgeleid, maar alle winkels, horeca en de culturele instellingen blijven bereikbaar.

Leidsebrug
Vanaf half oktober wordt de kruising van de Stadhouderskade met de Leidsebrug aangepakt. Het zwaartepunt van het werk is van 29 oktober tot en met 7 november. Dan wordt er dag en nacht gewerkt. De trams kunnen dan een week lang niet over het plein. Ook zijn er in deze periode afsluitingen van de Stadhouderskade.

Het fietspad op het Kleine-Gartmanplantsoen richting Marnixstraat is sinds vorige week vervallen. Verkeer door de Marnixstraat wordt al sinds september omgeleid via de Leidsekade.

null Beeld Gemeente Amsterdam
Beeld Gemeente Amsterdam

Trams
Tijdens de werkzaamheden rijden trams 1, 2, 5, 7 en 10 om. De tramhalte aan het Leidseplein voor de Bulldog (richting Centraal) komt tijdelijk te vervallen. Er is een tijdelijke halte op de Stadhouderskade, ten zuiden van het Leidsebosje.

Een compleet overzicht van alle omleidingen is te vinden op de website van de gemeente.

Lees ook: Lijden op het Leidseplein: 'Iedereen zal het gaan merken [+]

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden