Harry W. niet in staat te getuigen in grote drugszaak rondom 'kaasroute'

Zeer tegen de zin van de advocaten van de vier verdachten van de grootschalige drugshandel besloot de rechtbank maandagmorgen af te zien van het voor deze week geplande verhoor van Harry W.

In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstopt Beeld politie
In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstoptBeeld politie

W. is een belangrijke getuige in het grote Amsterdamse liquidateproces Passage én in de maandag begonnen Amsterdamse strafzaak over onder meer de import van ruim vier ton cocaïne. Hij lijdt sinds zijn getuigenissen in de liquidatiezaak Passage aan een posttraumatische stressstoornis. Deskundigen hebben bovendien vastgesteld dat hij depressief is en een 'persoonlijkheidsstoornis met antisociale trekken' heeft.

De deskundigen stellen dat Harry W. weliswaar in staat moet worden geacht voor een verhoor naar de rechtbank te komen, maar dat hij daardoor 'ontegenzeggelijk grote gezondheidsrisico's zou lopen', zoals rechtbankvoorzitter Cohen Tervaert het uitdrukte. Over de waarde van het pakket door Harry W. afgelegde verklaringen moeten het Openbaar Ministerie en de advocaten zich maar uitspreken in hun requisitoir en pleidooien, voegde de rechtbank toe.

Harry W. was eind jaren negentig een nauw contact van hoofdverdachten Marco P. en Thom B., en werkte voor hen. Eerder chauffeerde hij voor de bekende crimineel Henk Orlando Rommy - met wie Thom B. bevriend was.

Cocaïne
W. zegt van 'Marco en Tom' te hebben gehoord dat ze grote partijen cocaïne importeerden. Thom B. zou de transporten vanuit Zuid-Amerika hebben georganiseerd, Marco P. zou zorg hebben gedragen voor het uit de zeeschepen halen van de drugs zodra die in Nederland waren gearriveerd.

Harry W. is één van de drie Nederlandse getuigen in de drugszaak - naast een trits Colombiaane spijtoptanten die ook uitvoerige verklaringen hebben afgelegd over de drugslijn naar Nederland. Een andere omstreden criminele getuige, Wout van Kouwen, werd maandag wel ondervraagd door de rechtbank, de aanklagers en de advocaten - en verdachte Thom B.

Hij herhaalde in plat Utrechts wat hij al had verteld in zijn elf verklaringen tegenover de politie en in elf verhoren door de onderzoeksrechter. Als goede vriend deed hij met name in Spanje volop zaken met en voor Thom B. - in huizen en forse grondpercelen, vooral. De twee kregen een ruzie die hoog opliep en waarin de (groepen rond) in Amsterdam beruchte criminelen zoals Johnny Mieremet (geliquideerd in 2005) en Sreten 'Jotsa' Jocic zich mengden.

Vanuit de getuigencabine van 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp gaf Van Kouwen veelal onsamenhangende, warrige antwoorden, maar bleef hij bij zijn hoofdlijn: Thom B. heeft hem persoonlijk verteld over zijn drugshandel en een boot met cocaïne die hij kort na de eeuwwisseling verwachtte.

Conflicten
Van Kouwen, die toentertijd al volop met Thom B. overhoop lag vanwege financiële conflicten en omdat B. met zijn vrouw naar bed was geweest, verwachtte ook miljoenen te krijgen als de boot eenmaal binnen was. Dat ging niet door omdat de zeesleper Otton met daarin 4050 kilo cocaïne in augustus 2003 in Vlissingen in beslag werd genomen.

De rechters vroegen Van Kouwen meermaals waarom Thom B. hem miljoenen zou geven als ze juist een boel gedoe hadden om geld, maar kregen geen duidelijk antwoord. Thom B. zegt dat Van Kouwen hém juist ten gronde heeft gericht en hem bovendien in groot gevaar had gebracht met leugens. Hij zegt zo bang te zijn geweest voor represailles uit het milieu dat hij een tijd zat ondergedoken op een boot in de Zaanstreek. Van Kouwen zou hem nog eens hebben opgezocht en een pistool op zijn hoofd hebben gezet.

Het verhoor van de derde Nederlandse getuige staat voor volgende week maandag gepland, al hoopt de rechtbank dat hij al deze week kan komen nu Harry W. is afgevallen. De Antilliaan Hensley J. zat een langdurige celstraf uit voor zijn betrokkenheid bij de vier ton cocaïne op de Otton, maar is daarna de huidige verdachten gaan beschuldigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden