Plus

Harry Sacksioni (1921-2018): sigarenboer met Ajax-hart

Aan de Rijnstraat 63 zat vijftig jaar de sigarenwinkel van oud-Ajaxspeler Harry Sacksioni. Hij begon als voetballer, maar bereikte de top als sigarenboer.

Raounak Khaddari
Harry Sacksioni bleef tot hoge leeftijd actief Beeld .
Harry Sacksioni bleef tot hoge leeftijd actiefBeeld .

Toen de nazi's in 1941 besloten dat Joden niet meer mochten voetballen, moest de Joodse voetbalclub AED (Allen Eén Doel) zichzelf opheffen. De moeder van Sacksioni was niet Joods. Hij mocht daarom blijven voetballen en koos voor Ajax. "Een club die eigenlijk veel te chic was voor een gewone jongen uit de lagere middenklasse," zegt Evert de Vos, die Sacksioni uitgebreid interviewde voor zijn onderzoek naar Joodse voetbalverenigingen in Amsterdam.

Sacksioni redde het kort in het eerste team van Ajax, 'maar in voetbal blonk hij niet zo uit', vertelt oud-persvoorlichter David Endt van Ajax.

In 1950, op 28-jarige leeftijd, opende Sacksioni zijn eigen sigarenwinkel. In datzelfde jaar werd zoon Harry geboren, die als gitarist bekend zou worden door onder andere zijn samenwerking met Herman van Veen. Vader Sacksioni klom volgens de familie binnen twee jaar op tot de beste vijf sigarenhandelaren van Nederland. Dochter Loes: "Hij was ongelooflijk gedreven in zijn werk." Zelf rookte Sacksioni niet, maar hij wist alles van de sigaretten die hij verkocht. "Tot in detail."

Geen kwaad
De winkel van Sacksioni was een baken voor supporters die kaarten voor wedstrijden van de Amsterdamse voetbalclub wilden kopen en dat zat 'm niet alleen in de naam. "Hij was lief en ontzettend behulpzaam. Dat was zijn karakter gewoon," vertelt zijn zoon. "Ik kan me oprecht maar één moment herinneren dat hij boos is geworden: toen een mede­werker geld uit de kas had gesloten."

Ajax leefde voort in Sacksioni's leven in de Rijnstraat. "Iedereen kende Harry en zijn vrouw, die achter de winkel woonden," zegt Endt. Elke maandagochtend stond de winkel vol kenners en oud-profvoetballers om wedstrijden van het weekend te bespreken. "Zelfs als je er niet bij hoorde werd je warm onthaald. Er zat geen kwaad in die kerel." De deur naar het woonhuis achter de winkel stond altijd open. "We liepen zo door voor een kop koffie bij zijn vrouw."

Als vader was Harry vaak afwezig. De zorg voor zijn kinderen kwam volledig op de schouders van zijn vrouw terecht. "Hij had een enorme drive om het goed te doen. En hij wilde ook zijn gezin onderhouden," zegt zijn dochter. "Als kind accepteer je dat en eerlijk: we hadden een geweldige jeugd. Ik heb nog steeds heimwee naar die tijd."

Gebroken heup
Hun vader koos als conservatieve man 'altijd voor het oude vertrouwde', maar gaf zijn kinderen de ruimte voor hun eigen keuzes. "Ik ging naar de Rietveldacademie om te schilderen en mijn broer werd gitarist. Dat keurde hij goed."

Drie jaar geleden begon de neergang. Tijdens een bijeenkomst voor oud-spelers viel Sacksioni in de bestuurskamer van Ajax. Hij brak een heup en kon niet meer lopen. Er volgde een delier en beetje bij beetje ging het slechter. "Gelukkig bleven de echte ziektes hem bespaard."

Op 96-jarige vond Harry Sacksioni dat hij genoegd had geleefd. Hij stopte met eten en drinken. Een dag nadat hij zijn kinderen en drie kleinkinderen nog eenmaal had gesproken, overleed hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden