PlusAchtergrond

Harry Potter-game heeft alles in zich om nieuwe Pokémanie te ontketenen

Daar gaan we weer. Drie jaar nadat Pokémon Go enige tijd tot chaos op straat leidde, is spelmaker Niantic terug met het verwante Harry Potter: Wizards Unite. Dat belooft weer massa’s gamers die al loerend op hun smartphone de stad doorkruisen.

.Beeld Harry Potter: Wizards Unite

Het was dé zomerhype van 2016. Met Pokémon Go op de smartphone gingen honderdduizenden gamers de straat op. Aan de hand van een interactieve kaart maakten deelnemers jacht op de monsters uit de bekende Pokémonserie. 

Dat leidde tot – veelal apocriefe – horrorverhalen over gamers die op plekken belandden waar ze helemaal niet mochten komen, zonder te kijken de weg overstaken, of bij mensen in de tuin en op begraafplaatsen op Pokémonjacht gingen. Ook zouden mensen makkelijk beroofd kunnen worden van hun telefoon, omdat ze die voor het spel in hun hand moesten houden. Op plekken waar bijzondere Pokémon ronddwaalden, werd het soms zo gortig dat het spel een straatverbod kreeg, zoals op de Scheveningse boulevard.

Zo snel als de game piekte, was het ook weer verdwenen. Nog altijd heeft Pokémon Go een trouwe groep spelers – op hoogtepunten wereldwijd drie miljoen – maar dat zijn bij lange na niet meer de massa’s van weleer.

Manie

Dat zou weleens kunnen veranderen door het deze week gelanceerde Harry Potter: Wizard Unite, een game die alles in zich heeft om een nieuwe manie te ontketenen. De overeenkomsten met Pokémon Go, zowel in de gameplay als uiterlijk, zijn legio. Alleen zijn de monsters waarop wordt gejaagd anders, en is de Pokéball vervangen door een toverstok – zelf samen te stellen in de winkel op de virtuele Wegisweg. Enige kennis van het ‘Potterversum’ is wel een vereiste, maar daarin verschilt het spel niet van Pokémon Go.

Wizards Unite was vorige week al beschikbaar in Engelstalige landen, maar gebruikers van smartphones vogelden al snel uit hoe het spel ook in Nederland was te downloaden. Tot maandag ontbrak het nog aan kaartinformatie, maar dat is nu anders. Overal om de speler heen duiken op een gestileerde kaart van de omgeving, gebaseerd op Google Maps, allerhande figuren, items en wezens uit de Potter-wereld op, waarbij het beeld van de smartphonecamera wordt aangevuld met virtuele content.

De gamer moet vervolgens de situatie redden met toverspreuken en gezwaai met de virtuele toverstok. Dat brengt vooral veel geveeg over het telefoonbeeldscherm teweeg. Er verschijnen herbergen, portalen en forten waar de speler zijn virtuele gezondheid weer op peil kan brengen, die na verloop van tijd ook weer verdwijnen. Ook kunnen spelers met ‘Viavia’s’ snel naar een geheime locatie reizen.

Freemium

Doel van het spel is om punten te verzamelen en een soort plakboeken te vullen, waarbij elk punt een toverspreuk waard is die uitgevoerd kan worden. Verschillende items en karakters leveren extra punten en meer vaardigheden op.

Harry Potter: Wizards Unite is gratis, net als Pokémon Go, maar in het spel moeten allerlei zaken worden gekocht om snel vooruit te komen. Voor zulke freemium games wordt al jaren gewaarschuwd door budgetbewaker Nibud, zeker omdat het spel ook is gericht op basisschoolkinderen.

Om bepaalde opdrachten uit te kunnen voeren, moeten toverdrankjes worden gebrouwen. Dat kan wel een paar uur duren, tenzij er punten worden uitgegeven om het proces te versnellen. En die punten kunnen weer worden bijgekocht. Een startset kost 2,30 euro, een pakket van 900 gouden munten 11 euro. Als aan de appstore van de smartphone een creditcard is gekoppeld, kunnen die uitgaven automatisch worden gedaan. Er is wel een spelinstelling die aankopen kan voorkomen.

Of, net als bij Pokémon Go, winkels, musea en andere attracties weer gamers lokken door een plekje op de spelkaart te kopen, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden