Harry Potter and the Half-Blood Prince *****

Foto GPD Beeld
Foto GPD

Regie: David Yates.
Met: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Jim Broadbent.

Vanaf het begin van de serie zat er een opgaande lijn in de films over tovenaarsleerling Harry Potter. De derde aflevering, The prisoner of Azkaban (2004), was ronduit meesterlijk. Het daaropvolgende The goblet of fire (2005) verraste door zijn stijlvaste grimmigheid. Na deze ijzersterke delen viel de vijfde Harry Potter wat tegen. In The order of the Phoenix (2007) pakte de komst van een Rita Verdonkachtige dictator op tovenaarsschool Zweinstein heel aardig uit. Ronduit teleurstellend was echter dat de complexe relaties en de politieke intriges uit het jeugdboek niet op volwassen wijze vertaald waren naar het filmdoek. Af en toe was de plot zelfs zo fragmentarisch dat je alleen als lezer van de (veel beter uitgewerkte) roman alle gebeurtenissen aan elkaar kon knopen.

Het lag voor de hand het kwaliteitsverlies in de schoenen te schuiven van regisseur David Yates. Deze Britse ambachtsman had zijn sporen weliswaar verdiend als televisiemaker bij de BBC, maar daarmee was hij nog niet van het kaliber van zijn voorgangers Alfonso Cuarón (Azkaban) of Mike Newell (Goblet). Nu Yates het zesde deel in de serie wel met veel visuele flair en overtuigingskracht naar de bioscoop loodst is het tijd om de mening te herzien: Order of the Phoenix faalde niet door een slechte regie, maar door tekortkomingen in het script.

In tegenstelling tot nummer vijf is the Half-Blood Prince geschreven door Steve Kloves, die ook de eerste vier boeken van schrijfster J.K. Rowling succesvol naar film wist te vertalen. Als het nodig is, wijkt Kloves af van Rowlings tekst. Geen enkele scène is onduidelijk of overbodig in Kloves' relaas over de strijd tussen de tovenaars rond Harry Potter en de fascistoïde aanhangers van de in zwarte magie gespecialiseerde Voldemort. Samen met zijn schooldirecteur en beschermheer Albus Perkamentus (Michael Gambon) onderzoekt Harry de duistere plannen van Voldemort. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de onvolprezen veteraan Jim Broadbent, die excelleert als de nieuwe toverdrankdocent Hildebrand Slakhoorn.

Het heeft geen zin deze film te bekijken zonder voorkennis van de eerdere afleveringen. Maar wie zou zichzelf dat plezier willen ontzeggen? In technisch opzicht kan The Half-Blood Prince zich volledig meten met de andere afleveringen uit de serie. Alleen al de scènes waarin Harry en Perkamentus worden aangevallen door angstaanjagende onderwaterwezens rechtvaardigt het dat de film geschikt is bevonden voor kijkers vanaf twaalf jaar.

Die wat oudere groep zal zich ook het best herkennen in de goed uitgewerkte puberperikelen van Harry en zijn boezemvrienden Ron Wemel (Rupert Grint) en Hermelien Griffel (Emma Watson). Want ook al proberen de kwade krachten van Voldemort Zweinstein te ondermijnen: de leerlingen hebben minstens zoveel aandacht voor hun in het rond gierende tienerhormonen. (FRITZ DE JONG)

Website Harry Potter and the Half-Blood Prince

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden