Plus

Harry Piekema heeft in zijn voorstelling weinig bijzonders te melden

Meer dan zeven miljoen Nederlanders weten wie hij is, zo liet Harry Piekema becijferen. Als supermarktmanager in Albert Heijn-reclames kwam hij tien jaar bij de mensen thuis. Nu wil hij de man achter de manager laten zien.

Piekema vertelt over zijn grijze jeugd, die pas interessant werd toen hij klassieke muziek ontdekteBeeld anp

Piekema wilde in films spelen, toneelrollen aan kunnen pakken én een soloprogramma maken. De man achter de manager laten zien.

Dat is een voorstelbaar verlangen en Piekema heeft het grondig aangepakt. Man Wil Trap Op Met Lampje is een verzorgde voorstelling met een goede gitarist (Erik Rutjes), aardige toneelbeelden en een prima balans tussen verhalen, liedjes en overpeinzingen.

Weinig bijzonders
Hij heeft inhoudelijk echter weinig bijzonders te melden. Piekema vertelt over zijn grijze jeugd, die pas interessant werd toen hij klassieke muziek ontdekte. Dat hij zich van binnen een Amerikaan voelt, gescheiden is en zich in die tijd vaak afvroeg wie hij nu eigenlijk was.

Wat hij zegt lijkt op het eerste gezicht misschien persoonlijk, maar blijft vaak steken in clichés over angst, dromen en identiteit. Concrete pijn houdt Piekema binnenboord.

En dat terwijl deze voorstelling nadrukkelijk is bedoeld als kennismaking. Een kist op het podium bevat vragen die mensen (zogenaamd, veel lijkt geprepareerd) vooraf aan Piekema hebben gesteld.

Hij gebruikt de antwoorden om het gesprek met de zaal aan te gaan, wat ondanks zijn charmante voorkomen helaas nauwelijks echt contact oplevert.

Geen concreet antwoord
De populairste vraag: moest hij zelf ook boodschappen doen bij Albert Heijn? Ja, dat moest hij. Piekema denkt echter dat daar een andere vraag onder zit. Heeft hij zijn ziel aan de duivel verkocht? Zat hij vastgeketend in die rol?

Even belooft het spannend te worden, maar Piekema geeft geen concreet antwoord. Het is daarom ironisch dat hij afsluit met een Nederlandse versie van If You Don't Know Me By Now. Na anderhalf uur weten we eigenlijk alleen welke voorstelling hij wilde maken.

Man Wil Trap Op Met Lampje

Door Harry Piekema, regie Wimie Wilhelm
Gezien De Kleine Komedie, 6/11
Te zien in Maandagavond, de Kleine Komedie. 9/12 Zaandam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden