Harry Mulisch krijgt museum

Harry Mulisch krijgt zijn museum. De eigenaar van het appartement aan de Leidsekade waar de in 2010 overleden schrijver woonde, is bereid de rumte ter beschikking te stellen. "De bal ligt nu bij de gemeente.'

Harry Mulisch in 2008. © ANP Beeld
Harry Mulisch in 2008. © ANP

De Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis, met in het bestuur onder meer Marcel van Dam en Mulisch' weduwe Kitty Saal, probeert met het Letterkundig Museum in Den Haag het museum van de grond te krijgen.

Daarbij moet de begane grond van Leidsekade 103 worden ingericht als ontvangst- en expositieruimte en zo dienen als dependance van het Haagse museum. Op de eerste verdieping is de werkkamer van Mulisch, die sinds zijn dood onaagetast is gebleven.

Toezeggingen
'Wij werken serieus mee aan de plannen voor het museum,' zegt Erik Linder van Executive Property, een Zweeds familiebedrijf dat eigenaar is van de panden aan de Leidsekade en het achtergelegen Hirschgebouw. 'De eigenaresse, mevrouw Nilsson, staat sympathiek tegenover de plannen.'

Wel wil de eigenaar toezeggingen van de gemeente, ook omdat het pand nu nog een woonbestemming heeft. 'We willen een betaalbare situatie creeëren die recht doet aan het museum maar ook economisch aantrekkelijk is bij het beheer van andere delen van het gebouw' zegt Linders' Nederlandse zaakwaarnemer, Jan Kees Brandse.

'Maar het draait om toestemming voor de bouw van een liftsysteem zodat het pand ook voor gehandicapten toegankelijk is.

Fondsenwerving
De initiatiefnemers zijn momenteel druk bezig met de fondsenwerving. 'daarbij is de toezegging van de eigenaar zeer welkom,' zegt directeur Aad Meinderts van het Letterkundig Museum.

'We krijgen ook de volle medewerking van de gemeente, maar het klopt dat er nog wel wat procedures moeten worden doorlopen. 'Meinderts gaat uit van een openingsdatum najaar 2013. Niet alleen de gemeente is positief over de plannen, ook gebruikers van omliggende panden als Holland Casino willen meewerken

Linder is op bezoek in Amsterdam omdat Apple zaterdag een vestiging opende in het Hirsch Gebouw. De familie Nilsson, heeft de afgelopen vier jaar miljoenen geïnvesteerd in renovatie van het kantoorgebouw en de winkels. De Applewinkel vormt daarvan het sluitstuk.

'Wij zien het Hirsch Gebouw en de appartementen als twee aparte activiteiten, die onlosmakelijk zijn verbonden,' zegt Linder. De familie heeft volgens hem geen enkel intentie om het complex uit 1912, dat in 1989 voor 34 miljoen euro werd gekocht, te verkopen. (Herman Stil)

Meer in Het Parool van zaterdag/zondag

Het exterieur van de woning en werkkamer van schrijver Harry Mulisch aan de Leidsekade in Amsterdam. © ANP Beeld
Het exterieur van de woning en werkkamer van schrijver Harry Mulisch aan de Leidsekade in Amsterdam. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden