Harry de Winter voor de rechter na tweet aan Geert Dales

Televisieproducent Harry de Winter moet zich voor de rechter verantwoorden over een bericht op sociale media, waarin hij oud-bestuurder en 50Plusvoorzitter Geert Dales uitmaakt voor oplichter. Dales wil een voorbeeld stellen. 'Dit is niet normaal, ook niet op Twitter.'

Televisieproducent Harry de Winter Beeld ANP

Dales deed al meer dan een jaar geleden aangifte van smaad en laster tegen De Winter. Het Openbaar Ministerie stelt nu dat de voormalig wethouder inderdaad een 'slachtoffer' is. Dales: "Reken maar dat ik me hier stevig in vastbijt. Ik laat niet meer los."

De Winter moet op 10 december voor de rechter verschijnen in Haarlem. Dales zal ook aanwezig zijn, zegt hij. "Ik zal duidelijk maken dat het heel vervelend is om te worden uitgemaakt voor oplichter, maar ik wil het ook breder trekken. Waar ligt de grens over wat je ongestraft over bestuurders en politici kunt zeggen?"

Steen des aanstoots is een Twitterbericht van De Winter van 8 september 2017, waarin hij schreef: 'Hey daar heb je metro oplichter @geertdales weer,' refererend aan het wethouderschap van Dales, waarin hij verantwoordelijk was voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Pathologische leugenaar
Dales probeerde met De Winter in contact te komen, maar die zegt nooit iets te hebben vernomen. Dales: "Ik heb de mailtjes. Die man is een ­pathologische leugenaar."

De Winter zegt 'hogelijk verbaasd' te zijn dat het OM tot vervolging overgaat. "Ik begrijp hier niets van. Dit is een staaltje klassenjustitie. Hebben ze niets beters te doen? Liggen er niet nog stapels rechtszaken op hen te wachten? Volkomen onzin."

Volgens Dales is de zaak echter zo klaar als een klontje. "Een raads­enquête in 2009 concludeerde dat de gemeenteraad destijds niet is misleid, opgelicht of bedrogen. De Winters actie valt keurig in de omschrijving van wat laster is."

En De Winter is niet zomaar iemand, zegt Dales. "Hij participeert volop in maatschappelijke debatten, hij wordt serieus genomen. Dus is het belangrijk dat hij zorgvuldig is in zijn uitingen."

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden