Harry de Winter komt met 40Up Radio

Mart Smeets, Johan Derksen en Felix Rottenberg beginnen dinsdag als dj's bij 40Up Radio, het nieuwe radiostation van Harry de Winter. "Het gaat niet om de hits, maar om het derde nummer op kant twee."

Harry de Winter Beeld Bart Koetsier
Harry de WinterBeeld Bart Koetsier

Het begon met een ontmoeting tussen Harry de Winter en Mart Smeets. "Mart begon te mopperen dat hij geen radioprogramma meer had," zegt De Winter.

"Radiomaken vindt hij echt het allerleukste wat er is. Ik vroeg hem of hij het ook onbetaald zou willen doen. En ja, dat wilde hij. 'Nou, dan heb ik iets voor je,' zei ik toen."

Mart Smeets is vanaf nu een van de presentatoren van 40Up Radio, het door mediaman De Winter opgezette internet-radiostation dat zich richt op de oudere liefhebber van kwaliteitspop.

Andere BN'ers die achter de 40Up- microfoon plaatsnemen zijn Robert ten Brink en Johan Derksen. Radioveteranen als Jan Donkers, Vincent van Engelen en Marc Staken werken mee. En ook acteur Michiel Romeyn en voormalige PvdA-kopstuk Felix Rottenberg, die dit jaar voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad werd, hebben een eigen programma.

Muziekmissionarissen
Betaald krijgen de presentatoren allemaal niet. "Dit is echt hobbywerk," zegt De Winter, die het station financiert middels een eigen stichting. "Er is simpelweg geen business­model. Ja, als we ooit misschien een miljoen luisteraars trekken, dan valt er iets te verdienen. Maar nu doet iedereen mee vanuit hetzelfde gevoel: wij zijn muziekmissionarissen."

Het internet-radiostation 40Up Radio, dat zijn naam ontleent aan de dansfeesten voor veertigplussers die De Winter al tien jaar organiseert, is sinds april vorig jaar in de lucht met nonstopmuziek. Bewust is gekozen voor een low profile.

"Wat we tot nu toe hebben gedaan, is een soort live rehearsal. Samen met dj Rob Stenders heb ik onderzocht welke muziek het best paste bij ons station. We draaien vooral songs uit de periode 1950-1990, maar anders dan bij de Top 2000 gaat het ons niet om de bekende nummers. Wij draaien - om eens een oud woord te gebruiken - 'elpee-muziek'. Het gaat ons niet om de hits, maar om het derde nummer op kant twee."

Artiesten
Oud hoeft de muziek op 40Up Radio niet altijd te zijn; ook hedendaagse artiesten als Douwe Bob en Lucky Fonz III vallen goed bij de doelgroep. Het was een proces van voortdurend bijschaven om tot een juiste muziekselectie te komen.

"Dan zat ik zelf eens een halve dag te luisteren en dacht ik: nee, er moet toch meer blues in. Of anderen zeiden dat de muziekkeuze te mannelijk was; het station moest immers ook interessant zijn voor vrouwelijke luisteraars. Nu de dagprogrammering staat, mogen de presentatoren in de avonduren hun favoriete muziek laten horen. Maar je hoeft daar niet per se 's avonds naar te luisteren; op de site kan namelijk alles worden gedownload."

Vrouwen?
Is het niet raar dat er alleen mannelijke presentatoren zijn? "Wordt aan gewerkt," zegt De Winter. "We hebben nu tien mannelijke dj's, daar moeten tien vrouwelijke presentatoren tegenover komen te staan. Ik heb er al een paar in gedachten. Ze moeten een beetje bekend zijn en natuurlijk veel van muziek houden."

Mannen en vrouwen beleven muziek bovendien ook anders, viel De Winter op toen hij Wintertijd presenteerde, het tv-programma waarin BN'ers vertellen over hun muzikale voorkeuren. "Mannen houden van plaatjes draaien, dit doen ze ook graag samen met andere mannen. Het gaat ze vooral om de muziek zelf. Vrouwen luisteren anders, die zijn beschäftigt met teksten."

40Up Radio presenteert zichzelf als eigenwijs en eigengereid. "Bij andere radiostations in Nederland en de rest van de wereld heeft meestal de formatpolitie het voor het zeggen. Die bepaalt welke platen er worden gedraaid, welke absoluut niet, hoeveel platen er in een uur moeten, met welk nummer een programma moet beginnen en met welk nummer het moet eindigen. Bij Radio 2 mogen dj's hooguit twee of drie nummers zelf kiezen. Bij Sky Radio wordt zelfs geprogrammeerd met behulp van een wiskundige formule; ook het tempo van de muziek ligt vast."

Muziekkeuze
Zijn de presentatoren van de avondprogramma's op 40Up Radio volledig vrij in hun muziekkeuze? "Honderd procent," bezweert De Winter.

"Hun programma's zijn eilandjes waar ze kunnen doen wat ze willen. Bij Mart Smeets en Johan Derksen weet je van tevoren dat je veel singer-songwritermuziek en blues kunt verwachten. Maar Michiel Romeyn houdt ook van heel rare, extreme muziek en dat is geen enkel probleem, dat mag hij gewoon draaien. Wat ik mooi vind, is dat alle tien de dj's er heel serieus mee bezig zijn. Ze zijn dagen voor de opname van een programma al bezig met platen uitzoeken en teksten schrijven."

40Up Radio is te beluisteren via de 40Up-app voor iTunes en Andoid, via Sonos en via de website.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden