De Proefles

Hardop zingen zonder schaamte

De stad wemelt van de cursussen en workshops. Maar welke zijn de moeite waard? PS neemt de proef op de som. Vandaag: zangles.

Foto van de zangruimte tijdens een kleine opvoering met lerares Joyce op links (de schrijver is niet in beeld). Beeld Zangacademie Amsterdam
Foto van de zangruimte tijdens een kleine opvoering met lerares Joyce op links (de schrijver is niet in beeld).Beeld Zangacademie Amsterdam

Ik loop met versnelde pas rondjes door een witte ruimte terwijl ik toonladders zing in de vorm van Mi Amore. In het kader van mijn geestelijke gezondheid: ik ben dit niet alleen thuis aan het doen, maar in een van de oefenruimtes van de Amsterdam Zang Academie. Lerares Joyce geeft op de piano de toon aan, ik volg gedwee met een steeds iets hoger 'mihii-ahaa-moho-ho-ho-ree'. Ik verbaas me over twee dingen: mijn eigen gebrek aan schaamte, en het feit dat het eigenlijk best prima gaat.

Straks moet ik alleen wél een heel lied zingen, iets dat ik behalve tegenover mijn hevig bekalkte douchekop nog nooit voor toehoorders heb gedaan. "Neem gewoon een nummer mee dat je lekker vindt om te zingen, wij spelen het wel hoor!" kwetterde een aardige medewerkster tijdens mijn aanmelding monter aan de telefoon.

Maar dat is zo eenvoudig nog niet wanneer je muzieksmaak laveert tussen obscure jarenzeventigbossanova, hypercommerciële jarentachtigpulp en dingen die een vriend altijd schamper omschrijft als 'Japanse klavecimbeljazz'. Het wordt In My Life van The Beatles: een bescheiden en zonder al te veel vocale acrobatiek gezongen klassieker.

Gezonde stembanden
De Amsterdam Zang Academie zit nog maar kort aan de Marnixstraat, maar de lessen blijken populair. Velen nemen les voor de lol; anderen ter voorbereiding op het conservatorium of een auditie in de Idols- en Holland's Got Talent-categorie. Bij die laatsten worden dromen regelmatig gebroken; iets dat ze op de Zangacademie in ieder geval niet doen, vertelt lerares Joyce. "Als iemand een slechte stem heeft, zullen we proberen er toch nog verbetering in aan te brengen. Maar we laten iemand er zelf liever achterkomen wanneer ze hun droom moeten laten varen."

Zangles

Waar Amsterdam Zang Academie, Marnixstraat 385
Prijs 20 euro. Prijs daarna op aanvraag.
Voor wie wel stemverbeteraars met serieuze inslag
Voor wie niet snelbeschroomden met een stem als schuurpapier
Drempelhoogte Laag. Flexibele toegankelijkheid, kleinschalige aanpak, geruststellend aardig personeel

null Beeld Floor Koop
Beeld Floor Koop

Mijn zangambities zijn bescheiden, dus ik heb niets te verliezen. En het moet gezegd: door de relaxte lerares Joyce voel ik geen enkele schroom alle stemoefeningen uit te voeren. "Ik hoor aan je spreekstem al dat je gezonde stembanden hebt," zegt ze als ze na vijf minuten babbelen plaatsneemt achter de piano. Een opsteker, waardoor ik vol overtuiging oefeningen uitvoer als het van hard naar zacht zingen van 'Ooeeeeeeh' en iedere gezongen zin van In My Life moet beginnen met een geschreeuwd 'HEY!'

Bariton-basstem
Na instructies over zingen vanuit je middenrif zing ik In My Life na drie kwartier in plaats van te hoog en te zacht plots krachtiger en voller en is alle schaamte hardop te zingen tegenover een totale vreemde weggevallen. Na afloop concludeert Joyce dat ik een bariton-basstem heb. "Met een ietwat scherp randje. Dus je bent meer geschikt voor popmuziek dan zwoel croonen in een jazzcafé."

Hoewel ik dat laatste bij nader inzien nou juist vrij graag wél had gewild, loop ik na afloop met verende tred het trapje richting de Marnixstraat weer op. Ik heb een stel gezonde stembanden, ik ben een bas-bariton, en ik kan In My Life van The Beatles zingen. Het is een mooie dag.

Lees ook de vorige Proefles: Drummen op een taiko: afreageren op zijn Japans

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden