Hardhandige aanhouding Amsterdam leercasus voor politie

Ammar Nayare werd begin november onnodig hardhandig aangehouden in de buurt van Amsterdam Centraal. Donderdag ging hij in gesprek met de Amsterdamse politie: 'Er is op ruiterlijke wijze excuses gemaakt.'

Het Parool

Nayare rende op 7 november om de trein te halen toen hij staande werd gehouden door de politie.

Hij moest zich legitimeren en dat deed hij naar eigen zeggen. Toch werd hij vervolgens hardhandig tegen de grond gewerkt. 'Volgens de politie zie ik eruit als een stereotype iemand die in drugs handelt of inbraken pleeg,' schreef Nayare destijds op Facebook.

De politie gaf dinsdag al aan dat de aanhouding en de worsteling met Nayare onnodig uit de hand is gelopen. "We vinden het heel vervelend, hij had niet gewond hoeven raken," aldus een woordvoerder.

Excuses
Nayare en zijn advocaat werden donderdag uitgenodigd voor een gesprek en excuses. In een nieuw bericht op Facebook laat Nayare weten dat de politie 'op ruiterlijke wijze excuses heeft gemaakt'. Er is besloten dat de zaak van Nayare als leercasus bij de politie gebruikt zal worden. Nayare heeft aangegeven hieraan graag mee te werken.

Tijdens het gesprek hebben alle partijen vertelt hoe zij de staandehouding hebben ervaren. Dit is waardevol gebleken, laat ook de advocaat van Nayare, Geertjan van Oosten, weten.

"Hoe dit zover heeft kunnen komen? De perceptie was anders en er zijn fouten gemaakt. Mijn cliënt kan geen verwijt worden gemaakt, de agenten hebben het destijd verkeer geïnterpreteerd." Het gesprek met de politie noemt Van Oosten een goed begin. Er is afgesproken dat de geleden schade onderling opgelost wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden