Hardere aanpak raddraaiers in azc

Asielzoekers die zich misdragen, moeten sneller kunnen worden geïsoleerd van andere asielzoekers.

ANP
De voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken in Amsterdam waar een extra begeleidings- en toezichtslocatie (ebtl) zit. Beeld anp
De voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken in Amsterdam waar een extra begeleidings- en toezichtslocatie (ebtl) zit.Beeld anp

Dat stelt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers voor. Het gaat daarbij om asielzoekers die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan pesterijen, vernielingen of agressie.

In de zogenoemde begeleiding- en toezichtlocaties (ebtl), waarvan er een staat in Amsterdam en een in Hoogeveen, worden asielzoekers beperkingen opgelegd. Zo mogen ze niet zomaar overal naartoe buiten de opvang, en geldt er een meldplicht.

Veilige landen
Volgens de staatssecretaris zijn het vaak asielzoekers uit veilige landen die overlast veroorzaken. De burgemeesters van bijvoorbeeld Weert en Oisterwijk dringen al enige tijd aan op strenger optreden tegen raddraaiers in azc's.

Harbers wil ook mogelijk maken dat alleenstaande asielzoekers van zestien en zeventien jaar in een ebtl worden geplaatst. Hij wil kijken of hun aanvragen sneller kunnen worden behandeld, zodat ze bij afwijzing ook sneller kunnen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.

De bedoeling van ebtl's is dat asielzoekers die er belanden er tot inkeer komen, zodat ze kunnen terugkeren naar een regulier asielzoekerscentrum.

Meer personeel
Harbers kondigt ook een aantal andere stappen aan. Zo komt er meer personeel om de asielaanvraag af te handelen van mensen die eerst in een ander EU-land zijn aangekomen. Die groep veroorzaakt vaak overlast. Wie zich misdraagt, wordt als het aan Harbers ligt in het vervolg met voorrang behandeld.

Omdat deze mensen er vaak belang bij hebben hun procedure te rekken, komen ze geregeld niet opdagen bij afspraken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). IND-medewerkers gaan daarop voortaan strikt toezicht houden.

Lees ook: Azc met extra toezicht opent in voormalige jeugdgevangenis

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden