Plus

Harde woorden, maar echt in gevaar kwam burgemeester Faber niet

Tijdens de ingelaste raadsvergadering in Zaandam kwam burgemeester Geke Faber donderdagavond nooit echt in gevaar. Duidelijk is wel dat de treitervloggers onbedoeld de aandacht vestigden op een wijk met problemen.

Maarten van Dun
Burgemeester van Zaandam Geke Faber tijdens een extra raadsvergadering in het stadhuis van de gemeente Zaanstad Beeld ANP
Burgemeester van Zaandam Geke Faber tijdens een extra raadsvergadering in het stadhuis van de gemeente ZaanstadBeeld ANP

Op hoge toon eisten de lokale partijen Democraten Zaanstad en Partij voor Ouderen en Veiligheid het aftreden van burgemeester Geke Faber (PvdA), die niet erg daadkrachtig overkomt sinds alle ogen gericht zijn op een groepje treiterende en filmende mannen in de Zaanse wijk Poelenburg.

"Liever twee maanden geen burgemeester, dan deze burgemeester," zei Harrie van der Laan van de PvdOV.

Dat andere partijen zich niet bij de motie van wantrouwen zouden aansluiten was geen verrassing, maar dat belette de fracties niet om op hoge toon verklaringen te eisen van het college van b&w.

'Echt vreselijk'
Er was vooral onbegrip voor het optreden van Faber nadat raadslid Juliëtte Rot (Democraten Zaanstad) begin deze week door de vloggers was geintimideerd. De burgemeester had veel te weinig van zich laten spreken, vond de gemeenteraad. Faber noemde de dreigementen aan het adres van Rot 'echt vreselijk' en zei 'er stevig de balen van te hebben'.

Zowel de vragen als de antwoorden maakten duidelijk dat Poelenburg lange tijd niet erg hoog op de agenda van de gemeenteraad heeft gestaan, al verschillen de meningen over hoe ernstig het probleem is en wat de oorzaken zijn.

Waar de een sprak over 'klootzakken' (VVD), sprak een ander over 'hangjongeren' (wethouder Jeugd Jeroen Olthof), terwijl PvdA en GroenLinks ervoor pleitten om 'op zoek te gaan naar de talenten van deze jongens,' om hen zodoende 'meer in hun kracht te zetten'.

Veiligheid
De bewoners van Poelenburg hadden al langer gemerkt dat het bestuur geen zicht had op de overlast en de achterliggende problemen. Insprekers hielden de raad voor zich niet veilig te voelen op straat, iets wat zij tevergeefs onder de aandacht hadden proberen te brengen.

Wat de bewoners al zo lang zagen, werd voor de raadsleden én het college pas zichtbaar toen Ismail Ilgun, de 19-jarige filmer, zijn beelden online zette. Daarmee openden zij de doos van Pandora. Toen pas werd het bestuur duidelijk dat de laatste jaren nogal wat dingen niet goed zijn gegaan in Poelenburg.

Burgemeester Faber: "We hadden deze groep jongeren al wel in beeld, maar pas door de vlogs kwam het bij ons indringend naar voren." Dat was een schokkende conclusie, zeker nadat ook nog eens was gebleken hoeveel 'interventies' al in de wijk zijn uitgevoerd. Al sinds begin jaren negentig krijgt de wijk extra aandacht, als krachtwijk, prachtwijk of Vogelaarwijk.

Gettovorming
Met gemeenschapsgeld werd de buurt opgeknapt, maar problemen als armoede en schoolverlating zijn er nog steeds. Er is sprake van gettovorming, denkt de SP. Pas door de filmpjes kwamen die problemen in het zicht van de gemeenteraad. Die wil de problemen in Poelenburg nu structureel aangepakt zien, met meer beleid. Volgend jaar zou daarvoor meer geld beschikbaar moeten komen.

Raadslid Juliette Rot diende een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Geke Faber Beeld ANP
Raadslid Juliette Rot diende een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Geke FaberBeeld ANP

Een wondermiddel is er nog niet. Volgens Faber was het de afgelopen dagen, waarin de situatie in de wijk verslechterde, steeds zoeken geweest naar de juiste aanpak. Daarbij erkende ze dat er fouten zijn gemaakt. "We zijn in gebreke gebleven. Het is een voortdurende afweging: we treden hard op als het moet, maar als er ruimte voor is, bieden we de helpende hand."

Vooralsnog overheerst in Poelenburg de hardere aanpak. Donderdagavond arresteerde de politie bij opstootjes opnieuw een aantal jongeren.

Lees verder: Juliëtte Rot: 'Bang ben ik niet, daar ben ik te kwaad voor' [+]

Hoe 'hoodvlogs' een perfect middel werden om te treiteren [+]

Hangjongeren: 'Gewoon normaal doen, dan is er niks aan de hand' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden