Harde wind blaast in Zwolle al het water weg

De straffe en al dagen aanhoudende oostenwind heeft het water in havens, stadsgrachten en andere waterlopen in en bij Zwolle weggeblazen. Diverse jachthavens liggen droog, een sluis is gesloten en bij Kadoelen is een eiland even te voet via de rivierbodem bereikbaar.

Bewerkt door Redactie
Het waterschap Groot Salland had in 2012 andere zorgen aan het hoofd. Toen was er te veel water (zoals hier in Kampen), nu te weinig Beeld ANP
Het waterschap Groot Salland had in 2012 andere zorgen aan het hoofd. Toen was er te veel water (zoals hier in Kampen), nu te weinigBeeld ANP

Dat heeft een woordvoerder van waterschap Groot Salland dinsdag gezegd. Het gaat volgens hem om 'een heel bijzonder fenomeen bij bijzondere weersomstandigheden'.

Groot Salland beheert onder meer de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water, die in open verbinding staan met het IJsselmeer. De harde oostenwind stuwt het water in deze rivieren op richting het meer. Omdat de windrichting nu al dagenlang hetzelfde blijft, is het water weggeblazen.De Kamper kogge in de haven van Kampen kan door het lage water niet uitvaren. De sluis bij Zwartsluis richting het Meppelerdiep is gesloten. Natuurmonumenten houdt bij Kadoelen in de gaten of er geen mensen op het eiland lopen, want het is een beschermd vogelgebied.

Het schap kan niets doen om het waterpeil aan te passen. Zodra de wind draait of gaat liggen lopen de watergangen weer vol, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden