Harde kritiek op Ploumen om rol Nieuw-West

Volgens het rapport is Baâdoud met recht lijsttrekker geworden, maar is in de voorbereiding veel mis gegaan. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Volgens het rapport is Baâdoud met recht lijsttrekker geworden, maar is in de voorbereiding veel mis gegaan. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen heeft onverstandig gehandeld tijdens de strijd tussen Ahmed Marcouch en Achmed Baâdoud om het lijsttrekkerschap in Nieuw-West.

Dit schrijft een interne partijcommissie, bestaande uit oud-wethouder Walter Etty en oud-raadslid Anne Graumans in een woensdag verschenen rapport. Volgens het rapport is Baâdoud met recht lijsttrekker geworden, maar is in de voorbereiding veel mis gegaan. 'Partijgenoten zijn ernstig gekwetst.'
De problemen begonnen volgens het rapport toen de afdeling had besloten een adviescommissie in te stellen om kandidaten voor de deelraad te selecteren. Baâdoud wilde verkiesbaar zijn, maar mocht dat niet van de commissie. Dit was in strijd met de partijregels.

De adviescommissie wilde Marcouch lijsttrekker maken, maar daar was de meerderheid van het bestuur in Nieuw-West weer op tegen. Die wilde Baâdoud op nummer één. Maar volgens het rapport heeft het bestuur de bevoegdheid niet om de adviescommissie te overrulen.

Toen het bestuur er niet uitkwam, werd de hulp van partijvoorzitter Ploumen ingeroepen. In de praktijk was haar optreden 'onnodig verwarrend', want zij droeg drie petten, aldus het rapport. Ze had haar steun voor Marcouch uitgesproken, ze is lid van de afdeling en de hoogst verantwoordelijke in de partij. Bestuursleden voelden zich gegriefd door haar dreiging in te grijpen.

Ploumen erkende vanmorgen dat haar interventie niet gelukkig was. ''Niks doen was geen optie. Maar ik had beter een collega-bestuurslid kunnen sturen.''

Na interventie van de Amsterdamse partijleider Lodewijk Asscher kwam er een compromis, waarbij Marcouch op één stond en Baâdoud op twee. Marcouch was toen te gretig om dat naar buiten te brengen.

Prominente PvdA'ers spraken hun voorkeur voor Marcouch uit, tot en met toenmalig partijleider Wouter Bos aan toe. Het rapport noemt dat risicovol, omdat leden 'niet graag gesouffleerd worden'.

De discussie in Nieuw-West ging gepaard met lekken uit besloten vergaderingen, roddel en achterklap. De commissie-Etty heeft niet kunnen achterhalen wie er lekte.

Een van de verhalen die de ronde deden was dat er veel nieuwe leden waren geworven om voor één van de kandidaten te stemmen.

Er was een toeloop van leden. Tussen 1 augustus en 15 oktober kwamen er zestig leden bij, van wie twaalf nooit hebben betaald en dus geen stemrecht hebben. Elf anderen zijn inmiddels geen lid meer. Het partijbureau heeft echter geen onrechtmatigheden geconstateerd.

De veelbewogen ledenvergadering waar Baâdoud won, is volgens het rapport correct verlopen. In de toekomst zou de lijsttrekker altijd via een ledenraadpleging moeten worden aangewezen, zegt de commissie-Etty-Graumans. (ADDIE SCHULTEN)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden