Harde aanpak uitgaanspleinen werkt

De sfeer bij de standplaats was vrijdagnacht ontspannen, er viel geen onvertogen woord. Foto GPD Beeld
De sfeer bij de standplaats was vrijdagnacht ontspannen, er viel geen onvertogen woord. Foto GPD

AMSTERDAM - Politie en beveiligingspersoneel hebben dit weekend lik-op-stukbeleid gevoerd op het Leidseplein en het Rembrandtplein. De politie deelde achttien pleinverboden uit aan chauffeurs en zestien aan bezoekers. Eén chauffeur werd aangehouden voor het overtreden van het pleinverbod.

Het tweede weekeinde met uitgebreid toezicht was weer rustig. Sommige bezoekers waren met stomheid geslagen. "We kunnen gewoon in de voorste taxi stappen?" vroeg Chris Brouwer aan een beveiligingsmedewerker bij de taxistandplaats op het Leidseplein. "Fantastisch man, normaal is het hier niet te doen. En dan moesten we ook nog eens vijftig euro betalen, voor een ritje van vier kilometer."

Sinds vorige week wordt toezicht gehouden op de standplaats, nadat de week daarvoor een man werd doodgeslagen door een taxichauffeur. Tijdens eerdere controles werden ze op hun gedrag aangesproken, inmiddels riskeert iedereen op het plein van donderdag tot en met zondag een boete of pleinverbod zodra hij de orde verstoort.

De sfeer bij de standplaats was vrijdagnacht ontspannen, er viel geen onvertogen woord. Taxi's die verderop in de rij stonden, namen hun ritjes gewoon aan. Ook Badar, een vrije rijder, toonde zich tevreden over de controles. "Ik doe dit werk nu vijf, zes jaar, maar hier kwam ik nooit."

Het publiek reageerde positief op de toezichthouders. Voorbijgangers gaven complimenten. "Voor ons natuurlijk fijn," zei Geert Sijtzema, hoofd van het beveiligingsbedrijf. "Maar we staan hier ook voor de chauffeurs, die hebben nu minder last van dronkaards. Voor klanten en chauffeurs is onze aanwezigheid prettig."

"De handhaving kost enorm veel capaciteit," zegt politieman Jan Pronker, districtschef Centrum, die uitlegt waarom de kwestie eerder minder aandacht kreeg. "Normaal werken we met zo'n 25 man in het weekend, nu zitten we met vijftig man nog krap. Daarbij is optreden niet mogelijk zonder de hulp van gemeente en de Inspectie Verkeer en Waterstaat."

Sijtzema is tevreden. "Maar wil je dit echt tot een goed einde brengen, dan moet je hier zeker nog een jaar staan." (JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden