Hard tegen hard in de bunker

De strijd is nu echt losgebarsten op het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder, dat dinsdag in de 'bunker' zijn tweede dag beleefde. Het gaat hard tegen hard tussen de advocaten en justitie.Officieren van justitie Saskia de Vries en Koos Plooij beantwoordden op de tweede dag van het megaproces het openingsvuur van Willem Holleeder en zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers. Ze deden dat met dezelfde felheid als waarmee ze zelf waren bestookt.

Kuijpers had maandag betoogd dat justitie Holleeder in de media bewust als een beest neerzet, dat het OM heeft gesjoemeld met een getuige en ten onrechte de suggestie blijft wekken dat Holleeder in beeld is als opdrachtgever voor de moorden op vastgoedmagnaat Willem Endstra en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Plooij kwam op de tweede zittingsdag met de frontale tegenaanval.

Hij had Kuijpers op televisie in een interview gezien. Plooij: ''Wie voert de rechtszaak op televisie in plaats van in de zittingszaal? Wij weten wel dat we hier niets aan kunnen doen, maar willen wel laten weten dat we dit soort mediaoptredens volstrekt ongepast vinden, als daar ontijdig standpunten worden ingenomen.''

Over de getuige Maria Houtman, weduwe van de geliquideerde vastgoedhandelaar Kees Houtman, had Kuijpers gezegd dat justitie haar met opzet eerst als anonieme getuige had ingebracht. Zo moest, aldus Kuijpers, het beeld worden neergezet dat Holleeder zo gevaarlijk is dat niemand tegen haar wil getuigen. Vervolgens werd ze toch 'opgeofferd' door haar 'op naam' te laten getuigen.

Plooij: ''Meneer Kuijpers is juist degene die het soms wel erg bont heeft gemaakt in de ondervraging van deze getuige, op een wijze die grenst aan het onbetamelijke.''

Volgens de officieren hebben zij de getuige wel degelijk goed voorgelicht over de mogelijkheid haar verklaringen anoniem te doen. Het openbaar ministerie had beslist niet kunnen voorkomen dat ze uiteindelijk, door verzoeken van de advocaten daartoe, is gedwongen onder naam en toenaam te getuigen. Justitie overweegt ex-officier van justitie Fred Teeven als getuige op te roepen, zodat die kan verklaren hoe de procedure volgens de regels is verlopen.

Over de verzoeken van Holleeders raadsman de dossiers uit de moordonderzoeken rond Endstra en Van der Bijl in zijn dossier te voegen, zodat hij kan aantonen dat geen enkel bewijs bestaat voor Holleeders vermeende rol, zei Plooij: ''Wij hebben in de media nooit bevestigd of gesuggereerd dat Holleeder verdachte is in deze zaken en dat is hij tot op heden ook niet. Ook in de zaak Van der Bijl suggereert het openbaar ministerie niet dat Holleeder daarmee wat heeft te maken.''

Kuijpers had ook betoogd dat de onlangs aan het Holleederdossier toegevoegde verklaringen van Endstra's ex-advocaat Bram Zeegers 'buiten beschouwing moeten worden gelaten'. De belastende verklaringen zouden te laat en onvolledig zijn ingebracht. Gisteren vroeg Kuijpers het justitie te verbieden de nu achtergehouden delen van diens belastende verklaringen later alsnog in te brengen.

Officier Plooij: ''Wij konden die verklaringen niet eerder inbrengen, want het waren zogeheten kluisverklaringen, die pas in het dossier konden als mijnheer Zeegers dat wilde.'' Plooij vindt dat de nu weggelaten delen van diens verklaring niet relevant zijn, hoewel de naam 'Endstra' daar wel in voorkomt.

Advocaat Kuijpers, tegen de rechtbank: ''Dat is de bekende valkuil. Daar komt de officier dus straks ineens alsnog mee, als het voor ons te laat is daarop goed te reageren. De rechtbank moet dat beletten.''

Holleeder slaapt kort

De rechtbank zal pas morgen beslissen over de meeste verzoeken en verweren van de advocaten en justitie. Wel liet de rechtbank al weten samen met justitie te willen zoeken naar een mogelijkheid Willem Holleeder tussen zittingsdagen dichter bij Amsterdam te laten overnachten.

Dat moet voorkomen dat hij maar een paar uur per nacht kan slapen door het zwaarbeveiligde transport heen en weer naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

De rechtbank laat nog in het midden of de advocaten en de verdachten alle twintig tot dertig uur aan bandopnamen mogen afluisteren van de gesprekken die vastgoedmagnaat WillemEndstra tot kort voor zijn liquidatie heeft gevoerd met de rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Die gesprekken zijn zeer belastend voor Holleeder.

De verdachten die al zijnvrijgelaten in afwachting van het proces, zouden die eventueel in het weekend kunnen beluisteren in de bunker. De gedetineerden kunnen in het weekend echter volgens justitie niet op transport. Holleeder: ''Dan moeten ze mij ook maar effe loslaten.''

Dat verzoek werd afgewezen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden