Plus

Hard Rock Hotel: disneyficatie of 'niets om druk over te maken'?

Dat het American Hotel een Hard Rock Hotel wordt, leidt tot heftige reacties op sociale media. 'Harry Mulisch draait zich tweemaal om in zijn graf, tweemaal.'

Raounak Khaddari en Herman Stil
In 1886 was het eerste American Hotel nog romantischer dan nu. Beeld Stadsarchief
In 1886 was het eerste American Hotel nog romantischer dan nu.Beeld Stadsarchief

Zomaar enkele reacties op sociale media. 'Ik hoorde dat het CS een vestiging van de Ikea gaat worden. Intratuin heeft een bod gedaan op het Vondelpark.' En: 'Om te janken. Zet er ook een McDonald's in.' Of: Mocht iemand me zoeken: ik ga de rest van de dag in een hoekje zitten huilen.' 'Harry Mulisch draait zich tweemaal om in zijn graf, tweemaal.'

Het American Hotel aan het Leidseplein maakt vanaf april volgend jaar deel uit van de Amerikaanse keten Hard Rock Hotels. Uitbater Eden Hotels wil het hotel - en Amsterdam - zo beter op de kaart krijgen en belooft behoud van de historische allure van Café Americain.

De associatie met de muziekstroming en de ervaringen met Hard Rock Cafes stemmen sommige Amsterdammers niet bepaald mild.

Kapot schamen
'Dit is toch om je kapot te schamen,' twitterde culinair recensent Hiske Versprille, 'alsof het prachtige Americain nog niet genoeg was uitgewoond door allerlei wringende kutconcepten wordt het nu door Eden Hotel overgeleverd aan die hufterproof goorneven van het Hard Rock Café.'

En, zoals inmiddels gangbaar bij Amsterdamse hotelprojecten, geldt het besluit als het nieuwste bewijs voor de pretparkisering van Amsterdam Centrum.

Dat is opmerkelijk. Toen hotel Sir Adam drie jaar geleden met een vergelijkbare muziekformule - alleen geënt op dance in plaats van hardrock - in de A'DAM Toren trok, waren er geen afwijzende reacties.

Themahotels als Andaz of Conservatorium konden weliswaar op weinig bijval van toerismefobe Amsterdammers rekenen, maar dat had geen verband met de formule. De aankondiging van uitbater Eden Hotels over het iconische gebouw aan het Leidseplein heeft een andere snaar geraakt.

Tragisch
"Het is tekenend voor deze tijd," zegt communicatieadviseur Maarten Muns (37). "Men gaat continu mee met de lokroep van de massa. Er is een enorme drang de stad te vullen met vluchtig, plat entertainment. Onze hoofdstad verpretparkiseert. Enkel de wensen van de massatoerist worden vervuld. Het is de zoveelste nutellawinkel , maar dan anders."

Floor Milikowski (38), schrijver van het boek Van Wie is de Stad dacht inmiddels wel wat gewend te zijn, maar deze stap kwam hard aan. Ze vindt een Hard Rock Hotel 'op die plek, in dat gebouw, in Amsterdam tragisch'. "Dit is precies het proces van disneyficatie: de verpakking is nog wel authentiek, maar de inhoud is overal ter wereld hetzelfde."

Verkeerd beeld
Uitbater Leon Dijkstra van de sinds 1977 in Amsterdam actieve hotelketen Eden Hotels laat zich niet uit het veld slaan door de kritiek. "Alhoewel ik zo'n reactie van Versprille wel opvallend vindt, van een journalist mag je toch nuance verwachten. Wij hebben ons van tevoren natuurlijk ook afgevraagd hoe dit zou uitpakken. Wij vinden de combinatie van een hotel en een muziekthema, zo midden in de driehoek DeLaMar, Paradiso en de Melkweg, juist bij uitstek passen."

Hij wijt de negatieve reacties vooral aan een verkeerd beeld dat sommigen van de formule Hard Rock hebben. "Als we voor Marriott of Holiday Inn zouden hebben gekozen, had je hier niemand over gehoord."

En dan nog dit: "Er is geen Amsterdammer die ooit in het hotel heeft geslapen. Waar maakt men zich dan druk over? Café Americain blijft precies zoals het nu is, de gevel blijft hetzelfde. Wat is dan het probleem?"

Lees verder: Het nieuwe American Hotel: jugendstil met een vleugje rock

null Beeld .
Beeld .

Al decennia hardrock

Was het American niet stiekem al ­decennia een hardrockhotel? Danseres annex spion Mata Hari bracht er haar huwelijksnacht door, Robbie Williams bleef er slapen, Humberto Tan trapte er het eerste seizoen van RTL Late Night af. En ja, ook de keerzijde van de roem wist het hotel te vinden; drugsbaron Roy Adkins werd in 1990 in het pand vermoord.

Schrijvers, dansers, dichters, journalisten, toonaangevende en minder prestigieuze artistiekelingen: ze kozen allemaal niet zelden de route naar Café Americain op het Leidseplein.

Behalve dichter Martinus Nijhoff en zanger Ramses Shaffy kwam ook 'overbuurman' Harry Mulisch er jarenlang. Niet enkel om zijn naam te laten omroepen en dan naar de telefooncel te schrijden - een legendarische anekdote.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden