Hap-Hmm

Een plek om te koesteren

Niemand kan ontkennen dat het eten buiten de deur in Amsterdam in enkele decennia sterk is veranderd. Eetcafés, brasserieën, middenklassenrestaurants en topzaken spatten de pan uit. Om nog maar te zwijgen van de vele toeristenvallen, die ervan uitgaan dat je toch nooit terugkomt, dus waarom zouden ze kwaliteit leveren?

Toch is er één genre dat langzaam aan het verdwijnen is: de huiselijke zaken, waar je voor een klein bedrag eet zoals vroeger thuis, speciaal voor vrijgezellen en anderen met een kleine beurs en zonder culinaire ambities. Gewoon eerlijk Hollands eten.

Er waren er heel wat, zoals de Keuken van 1870, die roemloos ten onder ging. Nu zijn er nog enkele zaken over die niet in de schijnwerpers staan, maar wel al jaren floreren, zoals Hap-Hmm in de Eerste Helmersstraat. Dat familiebedrijf draait al sinds 1935 en je mag hopen dat ze nog heel lang doorgaan.

Ze zijn inmiddels door diverse reisbladen etc. bekend geraakt, zodat de stoelen in deze huiskamerzaak bezet raken door Japanners en Amerikanen. Niet zo'n goed idee. Laat het een buurtzaak blijven; ik schrijf dit stuk dus ook met enige schroom. Nu al staan de gasten in het gangetje te wachten op een stoel, maar omdat het er hier erg efficiënt toegaat, vallen de wachttijden wel mee. Aan reserveren doen ze natuurlijk niet.

De keuken is Hollands met hier en daar iets van elders. Zo beginnen we met de soep van de dag, een voortreffelijke champignonsoep, romig en goed gevuld (€ 1,75). U ziet het al, daar kunt u het zelf niet voor doen. De calamares met remouladesaus zijn ook al zo perfect; zo goed zie je ze bij specialisten vaak niet eens (€ 3,75). En let wel: alles is hier huisgemaakt, tot de remoulade aan toe!

We houden het hier natuurlijk eenvoudig, dus de traditionele drie gangen. Het is de tijd voor asperges, dus wordt één van de hoofdgerechten asperges met ham, ei en gesmolten boter: goede ham en vooral goede asperges, die ook nog eens goed gekookt zijn. Er ontstaat wel een discussie bij andere gasten, bij wie we zijn aangeschoven - je eet niet apart. Zij vinden ze te gaar, maar de gaarheid van asperges zal altijd een twistpunt blijven. Ik til de asperge altijd in het midden op en dan mag hij een beetje doorzakken aan de uiteinden, maar niet meer. Deze mooie, dikke exemplaren doen dat precies.

Ze worden geserveerd met perfect gekookte aardappelen (€ 13,50). Je krijgt er ook nog een groente naar keuze bij - er is keus uit wel acht soorten en alles is vers. Ik kies voor prei en mijn tafelgenoot voor broccoli, die precies nog genoeg beet heeft. Zelfs in topzaken mishandelen ze de groente vergeleken met hier!

Het andere hoofdgerecht is wat ze zelf hun specialiteit noemen: gestoofde runderlappen. In een apart schaaltje krijg je boterzacht gestoofd draadjesvlees, ook nog eens goed van smaak ,met goede jus. Meer dan we op kunnen, en dat, met gekookte aardappelen en de groente naar keuze, voor € 8!

Helaas zijn we te laat voor de griesmeelpudding met bessensaus, dus houden we het op de hangop met mango - ook niet mis - en dan de tiramisu met slagroom (beide € 2,60).

Een uur na binnenkomst staan we, na een smakelijke maaltijd met plezierige gesprekken met onbekende tafelgenoten, zeer voldaan weer buiten. Maar wel met een probleem. In de wetenschap moeten onderzoekers er altijd voor waken dat wat ze onderzoeken niet verandert door het onderzoek zelf. Zoiets dreigt hier te gebeuren. Ik neig er toe dit juweel te behouden voor de vaste gasten (en mezelf), al is de geest al uit de fles met die internationale belangstelling.

Daarom doe ik het maar zo: beschouw deze perfecte zaak als een geheim dat je koestert en laat haar het liefst met rust. Ik geef ook geen telefoonnummer! Maar laat dit wel een teken zijn dat dit soort zaakjes kan blijven bestaan (met persoonlijke inzet) en dat er behoefte blijft aan dit soort zaken. Misschien dat er wat terugkomen. Ik hoop het.

9,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden