Hanzebad staat boerkini voortaan toe

ZWOLLE - Het Hanzebad in Zwolle gaat zwemmen in boerkini toestaan. Dat meldde het bestuur van de Stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle (SEZZ) dinsdagmiddag. Het kwam tot dat besluit na overleg met de gemeente. Die drong al eerder aan zwemmen in boerkini toe te staan.Vorige week werd een moslima die in boerkini zwom uit het bad gestuurd. Een boerkini is een lichaamsbedekkend badpak met een nauwsluitende capuchon zodat ook het haar bedekt kan worden. Het zwembadbestuur besloot de vrouw uit het water te halen op grond van het kledingreglement dat de stichting in 1995 van de gemeente overnam nadat het bad zelfstandig werd.

Het bad werd een half jaar geleden geconfronteerd met een identieke situatie. Andere gebruikers namen daar toen aanstoot aan, schrijft het zwembadbestuur in een verklaring. De directie besloot toen, mede op grond van het te verwachten verlies aan bezoekers, het kledingstuk niet toe te staan.

Het bestuur veranderde van inzicht mede na overleg met de directeur van Sportfondsen Nederland, de grootste particuliere aanbieder van sportaccommodaties. Op basis van deze informatie en op grond van eerdere uitspraken van staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) besloot het de voorschriften te wijzigen. Bussemaker oordeelde dat het kledingstuk, ook wel hijood genoemd, bijdraagt aan de integratie van moslimvrouwen in de sport en dat het gebruik ervan veilig is.

''Toen het gemeentelijk bad in de stichting werd ondergebracht, was de boerkini nog geen bekend fenomeen in het land'', aldus een zegsvrouw van de gemeente Zwolle over dat oude kledingreglement.

Volgens de Commissie Gelijke Behandeling is weigering van mensen die een boerkini dragen alleen mogelijk als de veiligheid in het geding komt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden