Hans Wijers: positie ING-ceo Hamers staat niet ter discussie

De top van ING heeft na "heftige reacties" opnieuw gekeken naar mogelijke gevolgen voor posities in de raad van bestuur. Maar de positie van ceo Ralph Hamer staat niet ter discussie.

ANP
Ralph Hamers Beeld anp
Ralph HamersBeeld anp

Dat zei voorzitter Hans Wijers van de raad van commissarissen van de bank.

De bank trok vorige week nog de conclusie dat er niemand hoefde te vertrekken na de miljoenenschikking in een witwaszaak. Dinsdag trad financieel topman Koos Timmermans terug vanwege de affaire.

"We hadden niet de overtuiging dat de schikking een effect zou moeten hebben op de positie van een lid van het bestuur, we hebben een uitgebreide analyse gedaan. Het was niet voor de hand liggend dat er een bestuurder weg moest," aldus Wijers.

'Passend'
Hij zei dat er de afgelopen dagen met veel partijen, ook uit de politiek, is gesproken door bestuur en commissarissen. Dat leidde ertoe dat het "passend" was voor het bestuurslid dat het meest verantwoordelijk was geweest, af te treden.

Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland.

Wijers benadrukte dat het terugtreden van Timmermans een gezamenlijke beslissing is.

Hamers
De positie van topman Ralph Hamers staat niet ter discussie. "De heer Hamers had en heeft de volledige steun van de raad van commissarissen," wilde Wijers alleen kwijt.

Volgens de voorzitter van de commissarissen, die in die positie onlangs Jeroen van der Veer opvolgde, gaat ING door turbulente tijden. "Dit raakt ons," zo gaf hij aan.

Hij gaat er wel van uit dat de bank momenteel passende maatregelen heeft genomen om duidelijk te maken naar de samenleving dat er "consequenties worden verbonden" aan de zaken. "We gaan de deuk in onze reputatie herstellen."

Lees ook: ING inruilen na de schandalen, kan dat?

Koos Timmermans Beeld anp
Koos TimmermansBeeld anp

Minister: vertrek ING-topman passend

Het vertrek van de financieel directeur van ING, Koos Timmermans, is passend en verstandig. Dat vindt minister Wopke Hoekstra van Financiën in een eerste reactie op de aankondiging van het opstappen.

Hoekstra wijst erop dat dergelijke besluiten bij de raad van commissarissen liggen. Hij ging niet in op de vraag of hij zelf druk had uitgeoefend.

De minister benadrukt dat er bij ING sprake is van een "ernstige situatie".

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden