Ten slotte

Hans Verkoren (1947-2019): De man achter het thuisbankieren

Hans Verkoren was lange tijd actief bij Sail Amsterdam en, naar eigen zeggen, de grootste geldschieter van de PvdA. Hij overleed op 21 maart op 72-jarige leeftijd in Haarlem.

Hans Verkoren gaf de toon aan bij ING en bij Sail.Beeld ING

Verkoren begon zijn carrière in de financiële wereld in 1978 bij wat later de Postbank zou worden. Toen de Postbank opging in de ING kwam hij daar te werken, waar hij de oprichter werd van ING Direct. Deze kantoor­loze bankdienst leek wel wat op de Postbank en werd al gauw populair in binnen- en buitenland. Met ING Direct bracht hij in 1986 de eerste elektronische betaalpas op de markt met Albert Heijn en Shell.

Sail
Verkoren bekleedde bij de bank meerdere bestuursfuncties, als laatste lid van de raad van bestuur van de ING Groep. Hij ging in 2006 met pensioen. Oud-collega Gerard Jongerius noemt hem 'de man achter het thuisbankieren'.

Bankier Verkoren was lange tijd penningmeester van scheepvaartfestival Sail. Jet Key, bestuursvoorzitter van Sail 1990: "Over financiën wist hij natuurlijk ontzettend veel. Hij wist allerlei grote bedrijven binnen te halen om Sail te sponsoren. Over ­boten wist hij maar weinig. Dat was altijd de running gag bij ons, omdat hij pretendeerde er veel vanaf te weten."


Key herinnert zich Verkoren als een bezige bij. "Hij sprak ontzettend snel. Je moest vaak moeite doen om hem te verstaan. Ook was hij zo iemand die 's nachts vier uur sliep en de volgende ochtend weer vrolijk voor je neus stond."

Sterk team
Oud-collega Jongerius beaamt dat hoge tempo. "Hij had een enorme drive en werkte erg hard. Zo hard zelfs, dat hij twee secretaresses nodig had." Hij noemt Verkoren meer een marketeer dan een bankier. "Hij kon goed met mensen opschieten. Als leidinggevende kon hij altijd een sterk team opbouwen. Hij had helemaal geen groot ego, regeerde niet vanuit een ivoren toren."

Zijn vriendelijke aard was ook te merken aan zijn betrokkenheid. "Hij was van mening dat we als bank een plicht hadden naar de samenleving, daarom had hij vaak bestuurlijke functies bij maatschappelijke projecten. Zo was hij ook sterk betrokken bij de restauratie van de Westerkerk in de jaren negentig. Op die manier, via de Postbank, kwam hij ook terecht bij Sail."

Verkoren was een groot deel van zijn leven lid van de PvdA. "Ik betaal al sinds 1970 contributie aan de PvdA naar rato van mijn inkomen. Dat ik daardoor de grootste donateur ben, tja," zei hij in een interview met Quote in 2009. Zijn inspanningen bleven niet onopgemerkt. Hij werd onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg de Gouden Speld van de stad Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden