Hans Spekman is nieuwe voorzitter PvdA

De PvdA-leden hebben Hans Spekman met grote meerderheid verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter. Het Kamerlid volgt op 21 januari Lilianne Ploumen op tijdens het partijcongres.

Sebastiaan Timmermans
Hans Spekman. Beeld anp
Hans Spekman.Beeld anp

De Partij van de Arbeid maakte om 15.00 uur vanmiddag bekend dat Spekman de winnaar is. De PvdA-leden konden de afgelopen 3 weken hun stem uitbrengen. De strijd ging tussen Spekman, Piet Boekhoudt (voorzitter van de PvdA-afdeling in Groningen) en René Kronenberg uit Rotterdam.

Spekman kreeg 81,8 procent van de stemmen. Nummer twee Piet Boekhoudt kreeg 9,8 procent en René Kronenberg 8,3.

Spekman zei in een eerste reactie 'hartstikke trots' te zijn. 'De PvdA is de partij die in mijn bloed zit en in het bloed van mijn ouders en van mijn opa en oma.' Hij zei ontzettend veel zin te hebben in het partijvoorzitterschap.

Tweede Kamer

Jeroen de Lange wordt de opvolger van Hans Spekman in de Tweede Kamer. De Lange is nu manager bij ontwikkelingsorganisatie Cordaid en werkte hiervoor onder meer voor de Wereldbank en was diplomaat en mensenrechtenactivist. Journalist Myrthe Hilkens komt ook in januari in de PvdA-fractie, voor Sharon Dijksma, die met zwangerschapsverlof gaat. Hilkens verving eerder al Nebahat Albayrak tijdens haar zwangerschapsverlof.

Scherper debatteren
Tijdens zijn campagne voor het voorzitterschap zei Spekman onder meer dat er scherper gedebatteerd moet worden in zijn partij en dat risico's te vaak gemeden worden. 'Uit angst dat iedereen wegloopt als je iets wilds zegt. Ik zeg liever doordacht iets wilds dan dat ik grijs word.'

'De PvdA hoort niet grijs te zijn, we zijn alleen te veel gericht op beheersing. Als er iets speelt, wil ik dat het overal in het land knettert en knarst.' Spekman vindt zijn partij onder meer te begripvol in het debat over de beperking van de macht van het snelle geld. 'Daar zijn we niet rabiaat genoeg in.' Een ander belangrijk thema van Spekman is dat hij het partijbureau van de PvdA wil verhuizen van de Amsterdamse Herengracht naar een multiculturele wijk.

Nu Spekman partijvoorzitter wordt, zal hij vertrekken uit de bankjes van de Tweede Kamer. De eerstvolgende op de kieslijst van de PvdA is Jeroen de Lange.

Kritiek Ploumen
De PvdA had een nieuwe partijvoorzitter nodig nadat de huidige voorzitter Lilianne Ploumen begin oktober totaal onverwacht had aangekondigd vervroegd op te stappen. De kritiek die ze daarbij uitte op partijleider Job Cohen, viel in de PvdA zeer slecht.

Cohen en Ploumen spraken het daarna wel uit, waarna werd afgesproken dat ze tot 21 januari nog zouden samenwerken. Cohen zei een week later wel dat hij het interview dat Ploumen had gegeven aan de Volkskrant, had ervaren als een dieptepunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden