Hans Onno van den Berg (1947-2019) was een bruggenbouwer voor cultuur

Hans Onno van den Berg was een schakel tussen cultuur, politiek en bedrijfsleven in talloze besturen, commissies en werkgroepen.

Hans Onno van den BergBeeld Conny Meslier

Hij bedacht ‘de rondvraag aan het begin’. Want een onderwerp dat hoog zit, komt anders toch door alle andere agendapunten heen. Hans Onno van den Berg wist dat, na een leven lang vergaderen.

“Bij mkb-vergaderingen doen we het nog steeds,” zegt Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam. “De term ‘korte armpjes’ gebruiken we ook nog. Dat staat voor: de overheid verwacht heel veel van de ondernemer, en die is tot veel bereid, maar hij heeft korte armpjes.”

Vorige week overleed Hans Onno van den Berg, schakel tussen cultuur, politiek en bedrijfsleven in talloze besturen, commissies en werkgroepen, en ook als freelanceconsultant. In zijn jonge jaren maakte Van den Berg het NOS-radioprogramma Praten over muziek en tussen 2000 en 2011 was hij voorzitter van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

Gedreven man
“Een erudiete man, warmbloedig, gedreven en politiek sensitief,” zegt Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging. “En hij had een fantastisch mooie stem. Echt een radiostem.”

En een snelle denker. Wiebe: “Hij was niet van de rustige beschouwingen, maar meer van de actie. In zijn gedrevenheid kon hij weleens wat sterk opkomen. Daarmee heeft hij veel bereikt, maar hij liet ook weleens iemand in verwarring achter. Zelfspot had hij ook: hij zag in als hij iets te veel kabaal had gemaakt, en daar kon hij dan zelf hartelijk om lachen.”

Onder Van den Bergs leiding waren de lijntjes tussen cultuur, politiek en bedrijfsleven zo kort mogelijk. Weide: “Eens in de vier jaar liet hij alle wethouders dineren met schouwburgdirecteuren. Slim.”

Oranje-Nassau
Voor zijn rol als bruggenbouwer tussen cultuur en ondernemerschap werd Van den Berg in 2012 door burgemeester Eberhard van der Laan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van den Berg groeide op in Zwolle en kwam naar Amsterdam voor een studie politieke wetenschappen aan de UvA. “Hij is nooit meer weggegaan, hij hield van deze stad,” zegt zijn vriendin Jo Dufay.

De laatste jaren was hij zeer actief als voorzitter van Amsterdam Gastvrij, een vereniging van particuliere verhuurders. Van den Berg had zelf een B&B in de Jordaan, waar hij veertig jaar woonde en verscheen regelmatig in de krant als groot pleitbezorger van Airbnb.

Politiek actief
Ook was hij politiek actief voor D66. Oud-bestuurder Guido Frankfurther herinnert dat Van den Berg functioneringsgesprekken met de gemeenteraadsleden van D66 introduceerde. “Dat was voordien ondenkbaar. Halfgoden hoeven immers alleen aan de kiezers verantwoording af te leggen. Maar hij zette door.”

Van den Berg leed al geruime tijd aan kanker en die ziekte werd vorige week kritiek tijdens zijn verblijf in Frankrijk. Dufay: “Ondanks zijn ziekte heeft hij het leven vol geleefd, helemaal tot het laatst.”

Aanstaande maandag is een afscheidsdienst in De Duif.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden