Rubriek

Hans halveert: zelfsabotage op hoog niveau

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek/Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans
Ik werd wakker, poetste mijn tanden, nam een kop koffie, haalde schone sportkleren van het droogrek, stopte die in mijn sporttas, handdoek erbij, goed bezig allemaal, en ik liep naar mijn auto. Zonder sporttas. Daar kwam ik bij Het Parool pas achter natuurlijk. Je zou dat vergeetachtigheid kunnen noemen. Of ochtendsloomheid. Of de hulpeloosheid van een man alleen in het algemeen. Freud weet wel beter. Ralph ook.

Dit is zelfsabotage op hoog niveau. Die tas oprecht vergeten en er ook werkelijk geen seconde aan denken - tot het te laat is. Op het parkeerterrein van de krant, en dan ook precies daar. Want om weer helemaal op en neer te rijden, daar is het deze dag toch echt te drukdrukdruk voor. Fraai gespeeld, Hans.

Ik tikte een mailtje met excuses aan Ralph, en die geloofde er natuurlijk geen fluit van. Dat heeft met ervaring te maken, met mij in het bijzonder. Ralph weet dat ik geen groot liefhebber ben van zweten en sjouwen met gewichten en dan nog meer zweten.

Hij staat daar wekelijks met zijn neus bovenop. Je kunt je hier niet tegen verdedigen. Wat moet ik zeggen? Dat ik die tas gewoon echt echt echt ben vergeten (wat ook zo is)? Dan gooit Ralph het op mijn onderbewustzijn en ben ik uitgeluld. Het onderbewustzijn, die grabbelton van psychologen; daar waar elk gelijk te halen is. Ik moet gaan bewegen, dat snap ik ook wel.

Nog twee maanden, dan halveer ik een jaar en dan is het mooi geweest, met deze rubriek en ook met mijn wekelijkse gang naar Mobil Fitness te Buitenveldert. Ik zeg eerlijk: ik tel af. Maar ik moet wel blijven bewegen. De enige beweging die ik leuk vind - en ik heb hier veel denkwerk in zitten - is eigenlijk wandelen. Een sport of spel kan ik beter niet meer doen; mijn knieën en enkels schrikken zich vast een breuk. Een duursport duurt zo lang.

Nee, dan wandelen. Lekker op je gemak, een beetje om je heen kijken en ondertussen nog wat mijmeren ook - dat doe ik graag. Nu treft het dat ik over enkele weken verhuis naar een plek op een kwartier lopen van mijn werk. Als ik nou 's ochtends een kleine omweg neem en op de terugweg ook, fijn een stukje door het Oosterpark bijvoorbeeld, wandel ik toch al snel een uurtje per dag. Ik vind het een goed plan. Ik weet alleen niet zeker hoe mijn onderbewustzijn erover denkt.

Personal coach Ralph Moorman
Eigenlijk wist ik na een paar trainingen al dat de sportschool voor Hans nooit een goed alternatief van het café of welke andere hangplaats dan ook zou zijn. Maar het was wel handig om elke week een vaste afspraak te hebben om het over zijn voeding en andere zaken des levens te hebben.

Dit hadden we eigenlijk ook in het café kunnen doen, maar in die entourage zou Hans waarschijnlijk met zijn humor het hele gesprek ondermijnen en de dans proberen te ontspringen. Afvallen doet Hans toch echt grotendeels in de keuken, het benzinestation, het café, de snackbar op de hoek, het spareribs-restaurant en de kantine van Het Parool. Dat ene uurtje trainen zet weinig zoden aan de dijk ten opzichte van de totale energieinname van Hans.

Toch is beweging natuurlijk erg belangrijk om niet meer als wandelende tijdbom door het leven te gaan, net als het stoppen met roken. Gezondheid gaat veel verder dan alleen halveren. Ik ben blij dat Hans nu beweging gevonden lijkt te hebben die hij leuk vindt. Te zwaar diëten of trainingen die je tegenstaan werken gedragsverandering op de lange termijn alleen maar tegen. Hoeveel kilometers zou eigen goeroe Hans er al op hebben zitten? Het regent namelijk de hele week al!

Ralph Moorman. Beeld Floris Lok
Ralph Moorman.Beeld Floris Lok

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden