Hans Halveert: Wat moet je met conditie? Daar zijn roltrappen voor

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans

En toen was ik er klaar mee, met die hele Ralph. Het had nog best lang geduurd: dik twee maanden.

Fitness zal nooit mijn hobby worden - ik druk me mild uit nu. Ralph wil mijn spiermassa opbouwen, maar ik wil geen spieren en al helemaal geen massa. Er moet Hans af, geen Hans bij.

Een beetje zweten en calorieën verbranden, dat wil ik, meer niet. En ik weet uit de tijd dat ik nog bewoog: tachtig procent van je maximale hartslag is vet verbranden, alles daarboven is conditie opbouwen. En wat moet je met conditie? Daar zijn roltrappen voor.

Maar nee. Ralph houdt van spieren, dus ik moet tillen en duwen en trekken, steeds zwaarder, steeds tegen mijn max aan en dan het liefst nog twee extra.

Nu is het zo: aan mijn max zitten we vrij snel. Helemaal vergeleken met die hardbodies om me heen, hier bij Mobilis Fitness te Buitenveldert.

Dit was het moment dat ik even he-le-maal klaar was met Ralph Moorman. Voor het eerst zou ik gewichtheffen, met zo'n stok met allemaal zware schijven en dan omhoog en omlaag, het liefst langzaam, dat kostte de meeste kracht, en dat tien keer, en daarna nog tien.

Alleen: aan mijn stok hingen dus geen schijven. Zo'n stok is vanzelf al tergend zwaar. Voor mij dan.

Stond ik daar. Gewichtheffen zonder gewichten. En nog puffen en steunen ook. Ik ben geen macho, maar dit deed mij geen goed.

Daarna moest ik nog een keer, maar dan liggend op mijn rug, op zo'n bankje. En ditmaal wel met twee schijven, een dikke en een kleintje. Ik kreeg ze niet meer omhoog, niet eenmaal.

Dóór, zei Ralph, een echte trainer. Ik putte er nog twee, drie uit, geloof ik. Daarbij spartelde ik met mijn voeten. Ralph vond dat een vrolijk gezicht.

Het werd me nu toch echt te treurig. Al helemaal in dit gezelschap. Niemand die me zag, verzekerde Ralph me, en hij zou best gelijk hebben, maar mijn egootje vertelde me iets anders, vrij dwingend zelfs.

Ik opperde minder zware gewichten en dan wel in een hoger tempo, zodat ik lekker ging zweten, daar ging het me tenslotte om.

Waarop Ralph zei: 'Oh, maar drie kwartier zweten per week maakt echt geen enkel verschil, hoor.'

Dat had hij misschien beter niet kunnen zeggen. Wat deed ik hier dan?!

Ralph, vast met de beste bedoelingen, begon over de opbouw van spieren, dat was juist beter, dan verbrandde je lichaam de hele dag - het was een heel verhaal.

Ik zag alleen zo'n gewicht. Daar moest ik zo dadelijk weer dingen mee. Tillen en zo. En waarom? Een beetje lucht verplaatsen.

Na afloop sprak Ralph, mental coach tenslotte, van een prrrrrima training.

Ralph

Hans weet precies wat hem gaat halveren, namelijk zijn nieuwe gedrag in de keuken, supermarkt, bedrijfskantine, tankstation en restaurant. Die drie kwartier trainen in de week heeft op het totale afvallen maar een kleine bijdrage.

Maar waarom gaan we dan wekelijks naar de sportschool en niet gewoon naar de kroeg? In de kroeg lukt het normaal gesproken niet om kracht, uithoudingsvermogen, goede lichaamshouding, flexibiliteit en conditie op te bouwen.

Verder is het een mooi moment om Hans te coachen op het gebied van mentale kracht en voeding. Door het trainen gaat Hans uit zijn comfortzone. Een ideaal moment om bij hem door te dringen, zeker als we ook nog eens tegengestelde bewegingen doen waarbij de hersenen even gereset worden. En daarnaast kennen we natuurlijk allemaal de voorbeelden van mensen uit onze omgeving die af zijn gevallen waarbij de één wel traint en de ander niet. De één komt binnen als een trotse pauw met zijn schouders naar achteren, terwijl de ander vaak breekbaar en futloos overkomt.

Dus, Hans, naar de kroeg gaan we wel na de training om het leven te vieren, met een Spaatje rood uit een champagneglas!

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden