Column

Hans halveert: Vier kilo erbij

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans
En ja hoor, daar is ie dan, de terugval die Ralph wist dat zou komen, verdikkie. Ik snap er eerlijk gezegd niks van. Oké, ik heb eventjes iets soepeler in het leven gestaan, zeg maar, maar ik ben zeker niet gaan brassen. Maar het staat er gewoon wel. Vier kilo erbij.

Mijn weegschaal staat bij de koelkast. Bezoek maakt daar grapjes over, het ziet er inderdaad uit als een waakhond. Maar het is mijn ochtendritueel geworden: in het schijnsel van de koelkast kijken wat er nou weer op de teller staat. En daar is regelmatig geen touw aan vast te knopen. Ik heb meegemaakt dat ik in één dag dik drie kilo erbij had.

Goed, ik had dan inderdaad gezellig getafeld de avond tevoren, maar drie kilo!? Dat had ik niet eens in puur gewicht bij elkaar gegeten en gedronken en een mens bezoekt ook het toilet. Allemaal vocht, zei Ralph. Geen paniek, het zou er snel weer vanaf zijn. Zo ging het ook, maar ik snap daar dus niks van. Waar zit dat vocht dan tijdelijk? Ik kan maar één plek verzinnen en die leeg ik hoogstpersoonlijk aan de lopende band. Het lichaam is een raadsel voor mij. Het kan me gebeuren dat ik een werkelijk voorbeeldige dag heb en de volgende ochtend toch een halve kilo méér in het schijnsel van mijn koelkast zie.

Ook als ik de hele dag alleen koffie en thee heb gedronken, en daar zit toch geen pond pure calorieën in. Net zo goed komt het voor dat ik een dag voor mijn gevoel helemaal niet zo streng ben geweest en er doodleuk een halve kilo af is. Ik heb het meegemaakt dat ik me de hele dag uitstekend hield aan het eetschema dat mij al die kilo's heeft laten verliezen. Behalve in de namiddag: één Chouffe en een bakje nootjes.

De volgende ochtend was ik een kilo zwaarder, een hele! Zo'n Chouffe weegt dat niet eens met glas en al erbij! Het lijkt soms wel roulette. Ik weet nooit wat ik de volgende ochtend kan verwachten. En zo blijf ik een beetje schommelen, steeds met een marge van twee, drie kilo.

Maar langzaam ging mijn gewicht de laatste maanden omlaag, tegen de twintig kilo eraf. Ik tikte de 112 aan. Nog zeven kilo en het is mooi geweest. Maar heel misschien heb ik de laatste tijd een klein beetje te veel gesmokkeld. Zakkie chips kon best. Een gehaktballetje saté in de kantine. Een flesje hier en daar. En een tijdje niet op de weegschaal gaan staan, dat ook.

En toen ging ik dus naar de Chinees. De voorgerechtenmix van New King op de Zeedijk is een aanrader, mensen, en als je er toch eenmaal zit, kan ik het gemengde vlees (babi spek, cha siu, pekingeend) met gebakken rijst adviseren. Vanochtend stond er 116 op te teller, daar in dat schijnsel. Jaja, zeg het maar, Ralph.

Personal coach Ralph Moorman
Hans kan zeker extra vocht vasthouden als hij het ene moment weinig suikers en koolhydraten eet en op het andere moment juist heel veel. Deze suikers worden opgeslagen in het spierweefsel en zuigen water naar zich toe. Dit water is meetbaar als extra kilo's, die weer verdwijnen na een dag. Ter zake: de Chinees?? Dat kan snel uitmonden in een vreetfestijn. Door een vernuftig spel van mondgevoel, aroma's, chemische smaakversterkers en de grote variatie in gerechten is dit vragen om problemen. Je kunt hartig eten tot je dat zat bent, even overspringen naar de zoetere smaken en verdorie, als je daarna weer hartig neemt, smaakt dat ineens wel weer goed! Maar dat deze Chineesactie de vier kilo kan verklaren? No way!

Hans is gewoon weer te veel aan het smokkelen geslagen. Het blijft een raar fenomeen. Zo gauw het goed gaat wordt en de buik bijna is verdwenen, vallen ineens de pijn en het belang weg. Op dat moment vervallen veel mensen in hun oude gedragingen. Waar ik op hoop, is dat Hans erop getriggerd blijft dat hij zijn buik niet terug wil en gaat denken vanuit preventie in plaats van tijdelijke symptoombestrijding. PS: Nee Hans, ik weet dat je het graag wilt, maar de zweep blijft in de kast!

Ralph Moorman. Beeld Floris Lok
Ralph Moorman.Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden