Column

Hans halveert: stop minder rommel in je mond en pak wat vaker de fiets

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans
Ik kreeg laatst een tweet: '#hanshalveert maakt zich schuldig aan kwakzalverij.' En: 'De adviezen van @hansvanderbeek en dat sporten onzinnig is lijken gevaarlijk.'

Ik, een kwakzalver. En nog een gevaarlijke ook. Ik heb er de hele avond plezier van gehad.

Ralph niet. Nu heeft hij zulke verwijten wel vaker aan de hand. Dat krijg je als je ervoor pleit dat de mens zijn voeding moet aanpassen aan dat van de oermens.

Je ziet het ook bij alternatieve geneeskunde. Die wordt ook meteen door de reguliere geneeskunde weggezet als piskijkerij.

Zo'n defensieve reactie heeft de reguliere voedingsindustrie ook vaak op diëten die in de mode raken. Denk aan De voedselzandloper van Kris Verburgh en dus ook De hormoonfactor van Ralph. Zeker als de verkoop van brood aanzienlijk terugloopt.

Aan de andere kant: dieetgoeroes hebben ook wel weer vaak de neiging de new religion te prediken. Sceptici worden snel weggezet als oude garde, bewakers van een miljoenenindustrie, en in elk geval als kortzichtig.

Mij kan het niet schelen; ze doen maar, beide kampen.

Diëten komen en gaan: Montignac, Sonja Bakker en nu weer zijn van De voedselzandloper al meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Om de zoveel tijd is weer een andere goeroe het nieuwe zwart.

En steeds verandert wat goed voor je is. Wel calorieën tellen, juist niet calorieën tellen. Melk is goed, melk is slecht. En nu mogen brood en pasta niet meer.

Ik ben opgegroeid met de schijf van vijf als tien geboden en een moeder kon haar kind niks gezonders geven dan een boterham met kaas en een glas melk. Inmiddels staat dat zowat gelijk aan kindermishandeling. Brood, kaas, melk: allemaal fout. Ja, of je moet weer jam erbij geven, dat brengt dat brood en die kaas weer wat meer in balans.

Niet meer te volgen allemaal.

Nog niet zo lang geleden werd gezegd: als roomboter vandaag was uitgevonden, zou het verboden worden. Te slecht voor de volksgezondheid.

Ralph zegt: beter roomboter dan halvarine of margarine, want die zitten barstensvol rotzooi om er maar voor te zorgen dat ze smeerbaar blijven. En voor het lichaam is het wel goed, een beetje roomboter.
Wie gelijk heeft, mag het zeggen.

Ik ben gebaat bij Ralph, maar naar zijn hormoonbalansdieet kijk ik niet om. Ook omdat ik er niets van begrijp. (Overgewicht ontstaat door een verstoorde hormoonbalans. Je mag wel zoet eten, maar dan moet daar weer extra hartig bij. Zoiets.)

Mijn dieet is heel simpel: stop minder rommel in je mond en pak wat vaker de fiets.

Over een naam moet ik nog nadenken.

Personal coach Ralph Moorman
Het blijft een eretitel, 'kwakzalver', waar je bijna niet aan ontkomt als je stelling neemt en voor mainstream en het Voedingscentrum uitloopt. Dit soort discussies gaan meer over mijn visie op het optimale eet- en leefpatroon. Bij het begeleiden van Hans gaat het echter helemaal niet over optimaal, maar over een blijvende gedragsverandering die ook voor de minder fanatieke mens haalbaar is; simpele handvatten die ervoor zorgen dat de buik niet te veel over de riem hangt en de kans op ziekte wat kleiner is.

Dit kun je ook wel uitleggen als: hoe kun je een 'wandelende tijdbom' transformeren in een gemiddelde man. Ik denk dat Hans nu met zijn twintig kilo minder zo ongeveer 'gemiddeld' is geworden. Van zijn buik is zeker nog wel iets zichtbaar, maar echt niet opvallend in het straatbeeld. Ook oogt zijn huid een stuk gezonder doordat hij niet meer rookt en zweet hij niet al vanaf minuut één van de training. Ik denk dat Hans hier al voor getekend had aan het begin.

Hij zou dus nu de 100.000 euro kunnen nemen, maar hij kan ook voor het miljoen gaan. Als hij dat besluit, kan ik hem vertellen dat ik nog een flink aantal jokers achter de hand heb. Dus het woord is aan Hans!

Ralph Moorman Beeld Floris Lok
Ralph MoormanBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden