Rubriek

Hans Halveert: sodemieter op, het is toch mooi geweest zo?

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

In Het Parool en op Parool.nl stond gisteren niet het juiste antwoord van Ralph Moorman. Lees onder Hans van der Beeks smeekbede het correcte advies van de lifestyle coach.

Hans
Ralph, help me!

Iedereen die afvalt, loopt ertegenaan. In het begin gaat alles goed, en in een lekker tempo ook nog, en dan stokt het. Alles kost tien keer zoveel moeite, elke kilo lijkt twee keer zo zwaar te zijn.

Ja, dat is normaal, zeggen de mensen dan. De eerste kilo's gaan het snelst, dat is altijd zo.

Oh? En waarom dan? Leg me dat eens uit, biologisch-technisch. Dat weet die kilo toch niet, of hij als eerste aan de beurt is of als eenentwintigste? Of spreekt zich dat rond, onderling? En spreken ze af: vanaf kilo vijftien geven we ons allemaal extra moeilijk gewonnen, ook ter nagedachtenis van onze gevallen vriendjes, oké?

April vorig jaar begon ik. Drie maanden later was ik meer dan vijftien kilo kwijt en nog gestopt met roken ook.

Als een trein.

En dat was het wel zo'n beetje, afgerond dan. Ik zit nu rond de twintig kilo - en daar heb ik dan bijna acht maanden over gedaan. Daar wordt de afvallende mens niet vrolijk van.

Nog anderhalve maand, en dan Halveer ik één jaar en is deze rubriek mooi geweest. Eigenlijk moet er nog een kilo of vijf af. Dan ben ik zo'n 25 kilo afgevallen en dat klinkt toch net even wat feestelijker.

Dat roep ik nu al maanden. En het lukt gewoon niet, dat laatste zetje.

Deels komt dat door Het Grote Smokkelen natuurlijk, laten we elkaar niet voor de gek houden. Zo streng als die eerste maanden ben ik niet meer voor mezelf. Dat was ook niet vol te houden, en hoe ik laatste maanden eet en leef wel. Dus dat mijn gewicht stabiel blijft, is goed nieuws.

Maar wil ik die laatste kilo's pakken, dan moet ik een stapje extra zetten. En het frustrerende is: ook als ik een tijdje zo streng voor mezelf ben als in het begin, vliegen de kilo's er niet zo makkelijk af als die eerste maanden.

En dan denk ik: sodemieter op, het is toch al mooi geweest zo? Geen vijfentwintig, maar twintig. Ook goed. Mijn BMI is allang van obees naar gewoon overgewicht, dus de vlag kan uit.

Die houding.
Help me, Ralph.
Hoe pak ik die laatste vijf kilo? Geef tips, goeroe die je bent.
En even niet zeggen: je bent je eigen goeroe. Ik heb nu Een Leider nodig.

Oh ja, en ook graag geen tips waar het woord rijstwafel in voorkomt. Of crosstrainer. En ook liever niks met 'blijvende gedragsverandering'.

Ik las van de week iets nieuws. Het weerwolfdieet. Dan moet je alleen sap drinken bij volle maan, of zoiets. Demi Moore en Madonna zijn fan. Is dat wat?


Ralph

Allereerst is er de vraag die in mij opkomt: Wil Hans het nog wel net zo graag als in het begin? Het is tenslotte niet meer obees en uit de echte gevarenzone. Dit kan natuurlijk zijn motivatie verminderen, waardoor hij eerder net even wat eerder zwicht voor het grote smokkelen.

Maar naast de wet van de verminderde motivatie als we teveel naar kilo's kijken is er nog een andere reden waarom het afvallen nu minder snel gaat. Dat is het biologische evenwicht.

De voeding die Hans nu heeft brengt hem naar zijn huidige gewicht. Het is als een elastiek. Als je deze uitrekt naar 130 kilo zal bij het loslaten de weg terug snel gaan, maar niet verder dan de minimale elastieklengte.

Om nog verder af te vallen moet Hans nogmaals goed en eerlijk zijn huidige voedingsgedrag analyseren en kijken waar hij nog subtiel wat kan verscherpen.

Nu een crashfase inzetten waarin hij voor het leuke plaatje nog even die 25 kilo gewichtsverlies aantikt en een maand later weer flink terugvalt werk op de lange termijn alleen maar averechts. Dan zou ik liever hebben dat hij op 20 kilo blijft staan.

En de Hollywooddiëten? Laten we daar maar even mee wachten voor het geval Hans ooit nog besluit Chippendale te worden.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden