Rubriek

Hans Halveert: Recepten voor de extreem luie mens

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek Beeld Floris Lok
Hans van der BeekBeeld Floris Lok

Hans van der Beek
Ik zie diëten anders. Ik ben geen diëtist namelijk, geen wetenschapper, geen goeroe, geen mens die weet wat goed is voor de andere mens. Ik ben een consument. Ik hou van lekker eten. Ik ben degene die het ermee moet doen. Ik leef van balansdag naar balansdag. Dat is mijn dieet.

Laten we nou gewoon eens eerlijk zijn. Wat is op gewicht blijven voor de mens die van lekker eten houdt? Dat is: inhouden, een beetje normaal doen, een tijdje binnen de perken - en dan een avondje helemaal los. Dat heb je dan verdiend. En om dat te compenseren moet je vervolgens weer een paar dagen abnormaal doen. Als in: dingen eten die niet lekker zijn. Maar wel gezond, zeggen de mensen dan. Alleen: gezond is een abstract begrip.

Wat is nou gezond, of ongezond? En wanneer merk je het verschil? Over tien jaar, vijftien? Nooit? Overmorgen? Abstract dus.

Lekker daarentegen is behoorlijk tastbaar. Stop het in je mond en je weet het.

Ik heb het nooit begrepen. Daar ligt een salade. Met groene dingen en nog meer groene dingen (Iemand grappiger dan ik zei ooit over groente: 'Dat is geen voedsel. Dat is wat voedsel eet.') en nóg meer groene dingen. En even verderop ligt een sparerib. Of een gekruid kippetje. Of een broodje met mediterraan vlees. En wat te drinken ernaast. Wat kies je?

Oké, ik snap dat er mensen zijn die in alle oprechtheid kiezen voor die gezonde meuk. En ik geloof het ook nog. Maar niet dat ze me proberen te verkopen dat ze niks missen. En dat ze die gezonde meuk oprecht lekkerder vinden. Met je pompoensoep.

Maar toch, we zullen het ermee moeten doen. Met die balansdagen en zelfonthouding. Het schijnt dat dit toch beter voor ons is, qua gezondheid en zo.

Daarom ben ik maar recepten gaan samenstellen. Niet gebaseerd op gezondheid of hormoonbalans of zandlopers, maar op wat uiteindelijk het belangrijkste is voor mensen zoals wij: is het een beetje binnen te houden, verdikkie? En is het niet te veel toestand voordat het op mijn bord ligt?

Kortom, recepten voor de extreem luie mens. Eén daarvan is Cup-a-Soup. Scheur het zakje open en doe de inhoud in een mok. Gooi er kokend water bij. Rustig roeren. Dit alles hoeft niet lang te duren. En de smaak? Ach, het smaakt naar smaak. Het prikkelt en het is nog lekker warm ook. En dat voor veertig kcal. Ingrediënten (schrijft u gerust mee):

1. zakje Cup-a-Soup, smaak naar keuze.
2. wat water.
3. optioneel: peper/maggi

Ik word ook goeroe.

Personal coach Ralph Moorman begeleidt Hans. Wekelijks geeft hij zijn visie.
Met je pompoensoep? Nou, geloof het of niet, je smaak kan echt veranderen als je een lange tijd anders gaat eten. Natuurlijk niet al na een week, maar een Spaatje rood kan echt de voorkeur krijgen boven een cola en een appel boven appelmoes. Dit gaat niet alleen om smaak, maar je kunt je ook minder energiek voelen als je teruggrijpt naar vulling in plaats van voeding. Ook dat kan je keuzes veranderen.

Cup-a-Soup en maggi zijn trouwens bijna hetzelfde, namelijk goedkope smaakversterkers. Je kunt dus eigenlijk ook Cup-a-Soup bij Cup-a-Soup gooien. Ik ben benieuwd hoe lang deze zoutopkikker een voldaan gevoel geeft. Het gaat hier inderdaad over weinig calorieën, maar volgt dan niet een dubbel zwak moment tijdens het koken van het avondeten?

Iets meer werk is een kant-en-klare soep die niet te zwaar is, zoals groenten- of kippensoep, waaraan je extra groenten en peulvruchten zoals erwten of bruine bonen toevoegt. Dit zijn zeker meer calorieën, maar het geeft wel een langere verzadiging en kan compensatiegedrag voorkomen. Snaaien tijdens het koken is trouwens ook voor veel mensen een gewoonte, vooral als er laat wordt gedineerd. Daar helpt echt geen 4 uur Cup-a-Soup tegen.

Ralph Moorman Beeld Floris Lok
Ralph MoormanBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden