Rubriek

Hans halveert: Nooit meer fucking fitness

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans van der Beek
Nog een maandje, dan is het klaar; dan zit een kalenderjaar halveren erop. Ik heb een nieuw leefpatroon - in Ralphtaal: een blijvende gedragsverandering - gevonden. Maar één dingetje gaat daar niet bijhoren, bij dat nieuwe leven van mij: fucking fitness.

Ik ben er al mee gestopt, dank u wel. Allervriendelijkste mensen hoor, bij Mobilis te Buitenveldert, maar ik ging er met een steeds grotere weerzin heen. Fitness is misschien wel wat voor jou, zei Ralph toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Ik ging dat nog leuk vinden, wacht maar af. Ralph heeft afgelopen jaar in veel gelijk gekregen. Niet hierin.

Elke dinsdagnamiddag daar weer helemaal naartoe, en dan tien keer ergens aan trekken, hangen of duwen, even op adem komen en dan weer een setje van tien. En ook elke keer andere apparaten, of tenminste een andere volgorde, zodat ik nooit op de automatische piloot die hel kon ondergaan.

Mijn enige houvast was de klok. Daar keek ik vaak op. Al tien minuten voorbij. Al twintig. Stopt Ralph bij veertig? Of maken we de drie kwartier vol? En moet ik dan nog op dat roeiapparaat? Die angsten, zulke vragen, elke dinsdag. En als het dan eindelijk voorbij was, stond ik in de file. Elke forens van Buitenveldert of de RAI wilde samen met mij de A10 op en dat lukt rond die tijd alleen nog stapvoets, auto voor auto. En volgende week weer.

'Oh, maar drie kwartier zweten per week maakt echt geen enkel verschil, hoor,' zei Ralph, na een maandje of drie. Dat had hij misschien beter niet kunnen zeggen. Die zin heeft nog vaak door mijn hoofd gespookt, tijdens vele dinsdagen daarna. Maar Ralph hechtte aan onze fitnessdate, voor hem was die training: even bijpraten, beetje coachen, persoonlijk contact houden.

Precies daar zijn nou kroegen voor uitgevonden, zei ik dan, maar Ralph wilde mij uit mijn comfort zone halen, antwoordde hij dan. En zo maakten we het jaar vol. Tot voor een week of twee.

Persoonlijk contact hebben we dezer dagen al geregeld voor het boekje dat we samen maken en bovendien ben ik dus keurig begonnen met wandelen. Ik heb er zelfs een gewoonte van gemaakt eerder uit de tram te stappen en het laatste kwartiertje naar mijn bestemming te lopen. Dan zijn best veel kwartiertjes gedurende de week. 'Ik moet het straks toch ook zonder jou doen,' zei ik, 'en dus zonder fitness.'

Ralph gaf zich gewonnen. Nooit meer fitness, nooit meer file in Buitenveldert. Mijn leven is daar serieus van opgeknapt. Fatsoenlijke sportkleding heb ik al die tijd niet aangeschaft. Je kunt dat kinderachtig noemen, maar ik had dat nodig.

Personal coach Ralph Moorman begeleidt Hans. Wekelijks geeft hij zijn visie.
In Mobilis Buitenveldert vragen allerlei mensen wanneer Hans weer komt. Zij missen hun mascotte: als zelfs Hans het kan... En al die teleurgestelde gezichten nadat ik het nieuws had verteld...

Natuurlijk vind ik het ook jammer dat ik Hans niet enthousiast heb gekregen voor het sporten. Het feit dat hij demonstratief geen sportkleding wilde kopen, was natuurlijk een teken aan de wand. En inderdaad, om te halveren heb je niet per se fitnesstraining nodig. Dat Hans meer spiermassa, kracht, lenigheid, conditie en gezondheid krijgt van deze trainingen was dus niet belangrijk genoeg voor hem, en dat kon ik roepen tot hij een ons woog.

Gelukkig heeft hij nu in elk geval meer beweging door het wandelen. Of zijn conditie er beter van wordt, hangt uiteraard van de intensiteit af; de snelheid en het parcours dat hij neemt, zijn ook van belang.

Maar natuurlijk is wandelen ook een manier om tot zichzelf te komen en de dag te overdenken, dus een prima keuze. Hans als een drill instructor thuis ophalen en hem van apparaat naar apparaat sleuren is nutteloos. Symptoombestrijding heeft vaak vervelende bijwerkingen, zeker bij Hans.

Ralph Moorman. Beeld Floris Lok
Ralph Moorman.Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden