Rubriek

Hans Halveert: Nóg minder calorieën of meer bewegen

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Ik kreeg laatst een interessante mail - één van de fijne extraatjes van een rubriek als deze. Ik had me beklaagd dat het inmiddels zo moeizaam ging extra kilo's kwijt te raken. Het tempo was eruit, wat ik ook probeerde, en ik vroeg me af hoe dat nou mogelijk was, biologisch-technisch.

Ralph raadde me aan nog eens goed te kijken of ik niet toch stiekem te veel was gezwicht voor het Grote Smokkelen en zocht de oorzaak vooral in de wet van de verminderde motivatie.

Daar was iets voor te zeggen. Twintig kilo eraf was al mooi, waarom moesten dat er per se 25 zijn? Van wie?

En toen kreeg ik dus een mailtje, van een man die na enig googelen wiskundige bleek te zijn en dan snap je dingen.

Volgens hem zat het zo. Het grootste deel van ons calorieverbruik gebeurt tijdens de ruststofwisseling, alleen al voor het laten pompen van het hart en ademhalen. En die ruststofwisseling is afhankelijk van het gewicht. Hoe hoger het gewicht, hoe meer calorieën er nodig zijn mijn hart te laten pompen.

Maar nu ik een lager gewicht heb bereikt, heeft mijn lichaam ook een lagere ruststofwisseling en worden er minder calorieën verbruikt zonder dat ik daar iets voor hoef te doen - behalve ademhalen dan.

Hij had deze informatie uit het boek 'Wat is nu gezond?' van Martijn Katan, en er zat volgens hem niks anders op. Als ik mijn gewicht nog verder omlaag wilde krijgen, zou ik toch echt meer moeten bewegen. Ja, of nog minder calorieën binnenkrijgen, en dat werd op een gegeven moment toch lastig, leek hem. En de vriendelijke groeten.

Toch meer bewegen dus. Had ik weer. Nu is het wel zo: ik woon sinds enkele weken dicht bij mijn werk en zeker als ik op de terugweg - voor de heenweg wijkt alles voor één, lieve, kleine extra snooze - een stukje omloop, wandel ik toch al snel zo'n drie kwartier per dag. Muziekje erbij, Oosterpark: zeker met dit weer is wandelen door Amsterdam geen straf.

Of ik pak niet de tram van CS naar het Leidseplein, maar wandel langs de grachten. Van CS naar Pakhuis de Zwijger en na afloop van Pakhuis de Zwijger terug naar de Indische buurt.

Die dag wandelde ik anderhalf uur. Fluitend. Hoe het komt, komt het, maar ik knabbel inderdaad beetje bij beetje van mijn gewicht af. En dan tel ik een weekendje carnaval nog gewoon mee.

Vanochtend woog ik 111 kilo, minder dan ik de laatste jaren ooit gewogen heb. Dus dik twintig kilo eraf inmiddels.

Ik tik nog even dit stukje af en wandel weer fluitend naar huis.

Ralph Moorman:
Ik ben het helemaal niet eens met de wiskundige. Het energiegebruik in rust wordt vooral bepaald door de vetvrije massa van het lichaam. Dus twintig kilo vet eraf zal de ruststofwisseling nauwelijks beïnvloeden omdat dit de vetvrije massa niet verlaagt.

Als Hans spiermassa zou verliezen, zou de ruststofwisseling wel lager worden, maar door zijn krachttraining is dit zeker niet het geval. Het energiegebruik bij arbeid kan wel omlaag gaan als je afvalt. Als iemand met een lager lichaamsgewicht tien keer de trap oploopt, zal hij minder energie verbruiken.

In de praktijk blijkt echter dat bij lager lichaamsgewicht veel meer bewogen wordt, omdat de drempel tot bewegen een stuk lager wordt. Het energiegebruik door arbeid zal dan zelfs hoger worden.

Nu zit er wel een kern van waarheid in de uitspraak van de wiskundige. Het lichaam heeft wel een overlevingsstand waardoor de stofwisseling trager wordt. Die wordt echter pas aangesproken bij zeer strenge diëten of bij een zeer laag vetpercentage. Dit lijkt me voor Hans gelukkig niet van toepassing.

Ik ben blij dat Hans een manier van bewegen heeft gevonden die hij leuk vindt. Elke vorm van bewegen zal een stuk minder vervelend zijn nu hij meer dan twintig kilo minder ballast hoeft mee te sjouwen.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden