Rubriek

Hans Halveert: Nicotine heeft een lange adem

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Stoppen met roken gebeurt in fases. Je kunt het ook valkuilen noemen - en ze gaan in een boogcurve, terug naar af.

De eerste dag is het zwaarst. Werkelijk de godganse dag word je overvallen door een prettig-zeurend gevoel: pssst, effe een peukie? Bij een kop koffie, een telefoongesprek, een stuk rechte weg in de auto, een computer die opstart - de hele dag.

Ik heb er destijds maar een spelletje van gemaakt. Als nicotine me weer probeerde te verleiden, dacht ik: knap gespeeld, vriend, maar niet met deze jongen. Dat hielp.

Het wordt elke dag minder en na een paar weken is het weg, of in elk geval niet meer overheersend. Behalve met drank natuurlijk.

Eerst kom je tijdens elke avond met drank in de verleiding. Daarna komt de fase dat je er best tegen kunt dat in je omgeving wordt gerookt, maar ze moeten ook weer niet bij je aan tafel zitten. En ten slotte de fase dat je ook rokende tafelgenoten kunt weerstaan, maar een avond een-op-een met een roker is nog altijd te veel gevraagd.

Inmiddels ben je een half jaar verder. Je maalt niet meer om een sigaret, je bent blij dat je dat allemaal achter je hebt gelaten. Je beschouwt jezelf als ex-roker.

Dus dan kun je er best eens eentje opsteken - alleen vanavond en eentje maar. De volgende ochtend heb je geen centje pijn. Het spel met nicotine is niet teruggekeerd, je hebt veilig een sigaretje gerookt.

Dan kan dat best nog een keer. Aanvankelijk zitten er een week of drie tussen zulke uitzonderingen, maar dat is al snel wekelijks en voor je het weet, leef je van uitzondering naar uitzondering.

Een afspraak met een roker. Mooi, dat is over twee dagen al. En op de vrijdagmiddagborrel is altijd wel ergens iets te bietsen.

Maar de bietser was nou juist het type waar je zo doodmoe van werd destijds. Van die lui die heus niet gaan roken, vanavond op die borrel, en dus geen sigaretten hoeven te kopen, en dat borrel na borrel. Dus koop je een pakje.

Eerst eentje om te geven aan de arme ziel bij wie jij het meest hebt gebietst - en dan rook je er weer een paar mee - en later maar meteen een pakje voor jezelf. Die ene avond, kan best.

Je rookt die avond een paar sigaretten en de rest van het pakje geef je weg. Je bent niet gek natuurlijk, je moet dat spul niet in huis hebben.

Maar dat is ook weer zonde van het geld, en bovendien: over een paar dagen is er weer een uitzondering, dus dan kan je net zo goed dit pakje zolang bewaren.

De volgende dag is het pakje alsnog leeg natuurlijk. Nicotine speelt het spel goed en het heeft een lange adem. Hoogste tijd voor een tegenzet.

Ralph's reactie:
O, o, wat maakt Hans het zichzelf moeilijk. Dit is als een koude zee inlopen. Als je in één keer helemaal doorloopt tot kopje onder, ben je door. Hans is nu een stukje onder water aan het lopen, stukje terug en weer naar voren. Dat is een behoorlijk masochistische methode. Met een verslavingsduiveltje valt echt niet te onderhandelen.

Als ik het goed begrijp, zijn het bepaalde gezelligheidsmomenten waarop het nog steeds misgaat. Alcohol is een bekende, maar vergeet niet dat koffie of thee ook gelinkt kunnen zijn aan een rookmoment.

En dan de mensen bij wie Hans kan bietsen. Je hoopt dat deze schatten het goed met Hans voorhebben en hem beschermen tegen zichzelf. Maar nee dus: 'Het lukt mij niet te stoppen met roken, dus jou ook niet!' kan een reden zijn. Of: 'We kennen Hans als de gezellige rokende man, hij past niet meer in hetzelfde hokje, dus laat hem er alsjeblieft eentje opsteken, dan klopt alles weer...'

Bij deze wil ik de omgeving van Hans vragen hem een beetje te helpen met zijn 'niet roken'. Dat de levensmiddelenindustrie met zijn onweerstaanbare producten hem aan het vreten wil houden, maakt het al moeilijk genoeg.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden