Column

Hans Halveert: Mijn zoon lag he-le-maal in een deuk. 'Papa!! Jij rent!!!'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans

Mijn zoon keek me stralend aan. Het had ook iets uitdagends, die blik - randje minachting, dat hoorde nu eenmaal bij zijn leef-tijd - maar zijn blijheid overheerste. 'Ik wil jou zien zweten, papa! Ik wil weten wat dat is.'

Een zwetende papa.

Mijn zoon, toch al dertien inmiddels, kende het niet. En dat wilde hij wel eens met eigen ogen zien, hij smeekte al vanaf dag één om een keertje mee te mogen naar de fitness.

Een vader in beweging en met zweet en zo, dat wilde hij wel eens meemaken. Lachen!

Laatst hebben we een potje gevoetbald, een serieus potje, twee tegen twee, hij en zijn vriendje tegen mij en mijn vriend. Nu moet ik erbij zeggen: die vriend van mij heeft een vergelijkbare kijk op het - goede - leven als ik, we zijn niet voor niets al 35 jaar vrienden. Deze man juichte laatst, languit liggend op de bank, na een fraai doelpunt tijdens Studio Sport. Dat schoot in zijn rug en daar had hij nog weken last van. Hij noemt dat zijn sportblessure.

Mijn oervriendje dus.

Wij voetballen tegen mijn zoon en zijn vriendje. Tot dat moment was samen voetballen een beetje dollen op een paar vierkante meter, of overtrappen, maar nu speelden we voor het eerst met echte goals (hoopjes jas) en een behoorlijke afstand daartussen.

Mijn zoon lag he-le-maal in een deuk.

'Papa!! Jij rent!!!'

We spreken hier over een jongetje, voorovergebogen van het lachen, met een wijzend vingertje naar zijn vader - die hij ziet rennen.

Uitslag 5-4 voor de oudjes overigens. Stelletje vlegels.

Ter zake.

Na weken, nee maanden, van bedelen of ze - ik heb twee van die boeven - alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft eens mee mochten als papa zich in het zweet werkte, besloot voornoemde papa dat het einde van zijn autoriteit toch nabij was, en vooruit: het was vakantie.

Kom op, mannen, naar de fitness samen! Voor Mobilis Fitness te Buitenveldert was het nogal een overval, maar daar waren ze inmiddels wel wat gewend. De ene week in onderbroek, de andere met een paar zonen - alles voor de goede zaak.

Het was een stap voor mij, ik zeg het eerlijk: mijn mannetjes meenemen naar de plek waar hun vader nu niet bepaald zijn finest hours beleeft. En er dan ook niet zo uitziet.

Volgende week verder over de man die ooit dino's versloeg en huizen optilde en de beste en sterkste papa van de hele wereld was, en hoe die man nu pufte en steunde en pijn leed, voor de ogen van zijn twee zonen.

'Papa...? Iedereen kan jou horen.'

Ralph

Tja, het ene moment komt Hans in een harnas binnen, een week later doet hij de klep open van zijn helm om iets van zijn gezicht te laten zien en een aantal maanden later staat hij gewoon in zijn onderbroek te trainen. Dit waren megastappen, en dan deze week de stap dat hij zijn kinderen toeliet in de wereld van zijn kwetsbaarheid.

Hans maakte veel karikaturen van mensen die serieus bezig zijn met gezond leven, maar hij maakt nu vooral een karikatuur van zichzelf: zelfspot in optima forma. Zelfspot is jezelf eerlijk een spiegel voorhouden, versluierd door humor. Die sluier wordt steeds vaker door Hans opgetild, dus zijn spiegelbeeld wordt steeds duidelijker. Hoe staat Hans ervoor en waar wil hij naar toe?

Ik sta ervan te kijken hoe hard Hans aan zichzelf werkt en zeker niet de weg van de minste weerstand kiest; de keuze van korte pijn voor lang geluk dus. Ik vind het fascinerend om de blije gezichten te zien van de kinderen van Hans.

Ik ben benieuwd waar zij het meest trots op zijn: de vader met de grote verhalen of de vader die het lef heeft zijn kinderen alles van zichzelf te laten zien. Ik denk dat ik het antwoord wel weet.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden