Column

Hans halveert: Met de linkervoet van Ralph op de trilplaat

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek/Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans
Bij Mobilis Fitness te Buitenveldert staat een apparaat met een stekker. Het is een trilplaat. Dat moet letterlijk worden genomen. Het is een plaat, en die trilt. Met deze aantekening: als je op die plaat gaat staan, willen werkelijk alle ingewanden, spieren en wat zich verder toevallig net in het lichaam bevindt, zich onmiddellijk een weg naar buiten dreunen, door welke lichaamsopening dan ook. Doe geen moeite. Elke grap daarover is al gemaakt.

Het is eigenlijk best een geinig gevoel, als je op die plaat staat. Op de kermis zou het een hit zijn. Maar dan komt Ralph. Die zegt: 'En nu door je benen zakken.' Je zou zeggen, wat is dat nou voor moeite, een beetje door je hurken gaan, maar wie dat zegt, heeft nog nooit op een trilplaat gestaan. Geen idee hoe het werkt, maar elke inspanning voel je maal drie. Neem van mij aan: de gevoelsinspanning is maal tien. Eén minuut, één luizige minuut, niet eens op de hurken, maar gewoon een beetje door de knieën gezakt, niet meer dan dat. De hel.

Ik zeg: in de kelders van de junta hebben ze voor minder hun moeder verraden. Elke paar seconden wordt de pijn erger, de kramp verlamt je nu elk moment en je zoekt afleiding, denkt aan iets anders, aan happy places, maar in werkelijkheid kun je maar één ding denken. Hoe. Lang. Duurt. Dit. Fucking. Nog!? Je kijkt op het klokje: nog 49 seconden. Het ding is een sadist. En één van de favorieten van Ralph. Hij doet het meestal op driekwart van de training, als je spieren toch al langzaam de recalcitrantie van een zestienjarige hebben aangenomen.

Ralph komt naast me staan en laat zijn linkervoet zachtjes leunen op de trillende plaat. 'Lekker gevoel is dat altijd.' De man amuseert zich duidelijk kostelijk met dat lekkere tintelende gevoel in zijn linkerbeen en zegt tegen mij: 'Holle rug!' Dan spannen nog wat spieren samen namelijk, zodat de stekende pijn zijn grip niet verder kan uitbreiden. Ik schiet in de lach, ook van ellende. Mijn coach, mijn goeroe, staat zich daar een beetje kostelijk te amuseren, pal naast mijn lijdensweg. Pak er meteen een cocktailtje bij, wil je? Door het lachen ga ik wat overeind staan en dat levert me onmiddellijk een berisping op. 'Hans, je staat nu bijna rechtop. Door je knieën nu, en holle rug.'

Ik moet nog 34 seconden. Gezellig saampjes met de linkervoet van Ralph. Afvallen zónder sporten, dat is nog eens een gat in de markt.

Personal coach Ralph Moorman
Nou, alle grappen over de trilplaat zijn zeker al gemaakt, zeg ik, die ooit op de Huishoudbeurs deze plaat moest introduceren voor duizenden vrouwen met allemaal een ontzettend goed gevoel voor humor. Gelukkig was Hans minder lollig en vooral erg serieus zijn oefening aan het doen met 'rechte rug', wat het beoogde resultaat is als ik zeg 'holle rug'. Het is altijd erg leuk om dit als trainer te bekijken. De eerste twintig seconden gaan van een leien dakje en daarna treedt geleidelijk de fase in waarbij de cliënt tegelijkertijd op hete kolen en onder stroom staat. Dit beeld ken ik als geen ander, maar het beeld van Hans is onovertroffen, zeker in combinatie met zijn kleding.

Hans heeft nog steeds geen sportkleding. Hij heeft een afritsbroek als sportbroek, waarbij hij gelukkig nog het fatsoen heeft gehad de onderste helft van de pijpen af te ritsen. Hij draagt waarschijnlijk expres old-school Pumaschoenen, omdat hij weet dat ik hem niet laat hardlopen met deze slechte schokdemping. Ik snap nog steeds niet waarom hij niet even een setje sportkleding koopt. Is dit omdat hij dan harder moet sporten, of erger nog: dat anderen dan denken dat hij sportief is? Dat moet Hans mij volgende week maar eens uitleggen.

Ralph Moorman. Beeld Floris Lok
Ralph Moorman.Beeld Floris Lok

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden