Column

Hans halveert: 'Jij hebt chips gegeten!' Ze priemde er met een wijsvinger bij

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
'Jij hebt chips gegeten!' Ze priemde er met een wijsvinger bij. 'Geef het maar toe!! Jij hebt chips gegeten.'

Boos klonk ze niet, integendeel. Ze had hier juist overduidelijk plezier in: ik was betrapt. Eén luizig stukje paprikafrietje, half onder de bank, had me verraden.

Stond ik daar, een volwassen vent van 47 jaar, een beetje te stamelen over één onschuldig zakje paprikafrietjes inderdaad, want het was weekend en verder was ik toch zo goed bezig, de hele week al, dus dan mocht dat best een keertje, toch?

Ik werd in mijn gezicht uitgelachen gewoon. 'Ooooooh, jij hebt chips gegeten!'

De weg naar Ralphs blijvende gedragsverandering is geplaveid met gênante momenten.

Verder gaat alles goed. Ik heb mezelf een behoorlijk streng Ralphleven opgelegd - geen brood, pasta, chips en slechts een schamele vier dagen drank per maand - en zolang maar niemand op handen en voeten rond een bankstel kruipt, ben ik lekker bezig.

Nu zit er in die maximaal-vier-dagen-drank ook wel enige rek, telkens door overmacht. Zo mocht ik vorige week in De Balie wat voorlezen uit deze rubriek en daar hoorde natuurlijk wat feestelijks te drinken bij, en Ajax won me toch potverdikke bíjna van AC Milan.

En ik was ook nog even in Griekenland. Een dagje op en neer naar Lesbos (een bizar klusje voor de krant). Maar misschien moesten we het daar maar verder niet meer over hebben. Want Griekenland en ik, wij hebben wat samen. De temperatuur, het eten, en ze schenken daar ouzo, de eerste meteen bij de lunch al.

Niet lang daarna besloot ik: Lesbos telt niet. Hans Halveert is even op vakantie van zijn eigen leven. En ik stak een peuk op, de eerste sinds zes weken. Daar had ik al vrij snel spijt van, maar twee pakjes per dag brokkelt nu eenmaal langzamer af dan je zou willen.

Maar verder gaat het uitstekend, heus. Vlees eet ik alleen nog uit de oven. Ik moet van Ralph tijdens het avondeten wat vaker zilvervliesrijst eten, dus laatst een poging tot zelfgemaakte curry met garnalen gewaagd. Daar zit nog progressie in.

Ik ontbijt keurig met vier rijstwafels (geitenkaas of zalm met dille en een beetje citroensap, niks mis mee) en tijdens de lunch nog een keer vier, en twee koppen soep uit de bedrijfskantine.

En het belangrijkste: niks te knibbelen in de namiddag en ook na 22.00 uur gaat de handrem erop. Nog wat radijsjes, hooguit.

Ik slink zo'n kilo per week, met een beetje mazzel anderhalf.
Dat zijn, schat ik, droom ik, een döner kebab of drie, vier.

Personal coach Ralph Moorman
Zo zo zo, de dame in kwestie is een stuk strenger dan ik - arme Hans! Nu ik zijn voedingsverslag lees, maak ik me een beetje zorgen. Volgt Hans niet een crashdieet?

We hadden afgesproken met kleine verbeteringen stap voor stap uiteindelijk bij een onbewuste bekwaamheid van een gebalanceerd Hansleven terecht te komen.

Nu zie ik Hans ineens figuurlijk de broekriem strak aantrekken. Niets meer knibbelen in de namiddag en na 22 uur op een paar radijsjes na, die lucht zijn voor deze boom van een kerel. En nooit meer een klein zakje paprikachips? Het lijkt me onhaalbaar.

Met zware discipline de momenten van trek overwinnen is niet realistisch op de lange termijn. De truc is dus om goede alternatieven voor snacks te verzinnen om te eten op deze tijdstippen in plaats van op een houtje te bijten.

Dat is de opdracht van Hans voor deze week. Als Hans één kilo vet per week zou verliezen komt dat neer op zo'n 7000 kcal. Dit duurt dus erg lang. Van deze kilo per week zal daarom een deel ook vocht zijn.

Meer dan twee kilo per maand afvallen in deze fase raad ik Hans niet aan.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden