Hans halveert: 'Ik zie er fan-tas-tisch uit'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
Ik zie er goed uit, nee serieus, ik zie er echt heel goed uit. En dat is te zien ook, want ik hoor het de hele dag.

Wat zie ik er goed uit zeg, nu moet ik toch eens even goed luisteren - ik zie er echt heel goed uit.

En dan kijken ze naar me, alsof ze me ter plekke willen opvreten, want ik zie er fan-tas-tisch uit.

Beste mensen, ik weeg nog altijd doodleuk 116, 117 kilo, dus ik ben veel en veel te zwaar, ook voor een man van 1.97 meter.

Natuurlijk, er is inmiddels een kilo of twaalf vanaf, misschien wel zestien - ik was al wat kilo's kwijt voordat ik me begon te wegen - en dat is best een hoop, maar het blijven een paar druppels op een gloeiende plaat.

Conclusie: ik zie er goed uit - voor een Hans van der Beek.

Maar hoe heeft die er dan tot voor kort uitgezien? Ik kan hier beter niet te lang over nadenken.

'Het valt me nu pas op hoe lang je eigenlijk bent,' zei een collega van de week. Nog zo eentje die erin hakte. Was ik vroeger een kubus dan?

Toen ik begon, vroeg Ralph me naar mijn motivatie. Ik zei: 'Als ik ergens binnen kom, komt eerst een buik binnen.'

Het goede nieuws: blijkbaar valt dat tegenwoordig reuze mee. Nu komt een dikkerd binnen, en een lange nog wel.

Goed bezig, Hans, je ziet er trouwens echt heel goed uit.

De BMI (body mass index) heeft verschillende categorieën: gevaarlijk dik, gezellig dik en gewoon dik. Ik ben nu van rood naar oranje gegaan, met 116 kilo ben ik niet meer obees. Maar ik kom pas in het groen met 96 kilo. Dat vind ik best nog een heel eind.

Ik hink nu al een maand tussen de 116 en 118 kilo, al heb ik wel al eens de 115 aangetikt, maar toen kreeg ik bezoek. Ik schommel een beetje, maar wel stabiel. Terwijl ik in deze maand dus wel ben gestopt met roken, dat wil ik graag nog even gezegd hebben.

Eigenlijk heb ik nu best een prettige vorm gevonden van eten, van leven. Niet meer zo overdadig, maar nog altijd gezellig genoeg. Alleen, er moet nog wel degelijk een kilo of tien af.

Of misschien moeten we ook weer niet overdrijven: 110, misschien 105, maar dan is het echt wel mooi geweest. Ik moet ook geen slungel worden, of geheelonthouder.

Ik wil dat laatste stapje, maar wel met wat tempo graag. Een tussensprintje. Even een tijdje leven als een Spartaan, een asceet, een Ralph Moorman, een dooie, en dan weer volhouden zoals nu.

Anders val ik de komende tijd hooguit een kilo of zo per maand af. Dat noem ik geen afvallen. Dat is gewoon een keer stevig naar het toilet.

Dus ik wil een tussensprintje, maar Ralph is niet van de tussensprintjes, Ralph is van de twee kilo per maand.

Daar moeten we het dan nog maar eens over hebben.

Ralph
In een mooi tempo is Hans toch echt een kilo of vijftien kwijtgeraakt. Het is altijd een belangrijk moment wanneer mensen het resultaat gaan zien en complimenten geven. Het kan qua motivatie dan twee kanten op: het motiveert extra of het gevoel van 'ik ben er al en het belang of de pijn is minder groot' kan optreden.

Bij Hans was het het eerste. Hij was zelfs zo gemotiveerd dat hij de grootste fout in diëten ever wilde maken: de tussensprint.

Het is een misverstand dat als je een goede eetbalans hebt gevonden, zoals Hans, je met een tussensprint een aantal extra kilo's blijvend kwijtraakt als je daarna weer hetzelfde eet als ervoor. Nee, die kilo's komen dan gewoon weer terug. En zelfs met rente!

Als je even iets strengs hebt gedaan gaat vrijwel iedereen achteraf compensatiegedrag vertonen. Hans zal waarschijnlijk slechter gaan eten dan ervoor en dikker eindigen dan voor de tussensprint. Afvallen gaat niet in een constant tempo en de weegschaal is vaak de verkeerde raadgever.

Ik hoop dat Hans de verleiding van deze tussensprint kan weerstaan. Het zou namelijk zonde zijn, zeker nu hij er zo adembenemend uitziet!

null Beeld /
Beeld /
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden