Column

Hans Halveert: 'Ik heb geen conditie nodig, ik heb een auto'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans

Als ik mijn eerste hartaanval krijg, over een jaartje of vier, vijf, zullen de mensen zeggen: 'Tja, dat zat er ook wel een beetje aan te komen, hè.' Voornamelijk achter mijn rug dan.

Niet mijn chef. Die vroeg me onlangs op de lunch en na de nodige schattige omzwervingen kwam het hoge woord eruit: of ik - dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - niet eens helemaal op de gezonde toer wilde, en daar wekelijks over schrijven. Dat vonden de mensen leuk, lezen over gezondheid, en misschien was het voor mij ook niet eens zo heel verkeerd, zonder dat hij me wilde beledigen natuurlijk.

Het plan: een personal trainer, een diëtist en minstens twintig, misschien wel dertig kilo eraf. Zonder me te beledigen verder.

Nu ben ik niet principieel tegen gezond leven, maar het is zo'n toestand. Je moet dan, ik noem maar wat, letten op wat je eet. En ook op hoeveel en wanneer. En dat je dan soms die paprikachips níet eet, of ten minste niet de hele zak.

Of geen spareribs, omdat je eerder die week al gyros had, met een dozijn ouzootjes. En dat een appel ook een lekker tussendoortje is en gekookte groenten met wat kip heus een volwaardige maaltijd.

Mijn wereld is het niet.

Ik heb niet eens een weegschaal, daar ben ik mee gestopt. Net als met bewegen. Ik heb geen conditie nodig, ik heb een auto.

Bovendien, een man met mijn postuur moet niet over straat rennen. Zo'n klotsende berg vlees, dat is niet leuk voor mij, dat is niet leuk voor de mensen.

En dan moet uitgerekend ik naar de sportschool waar één of ander wasbord 'Jaaa, en nog acht en nog zeven en nog zes...' in mijn oor gaat schreeuwen? En daar dan over schrijven? Graag, ja. Een half jaar lang. En ook meteen stoppen met roken en drinken.

Ik moest mijn chef, een enthousiaste man, nu toch langzaam afremmen. Stoppen met drinken? Helemaal? Wilde hij me (klinisch) dood hebben? En ook over dat roken moest ik nog nadenken. Als je al een waardeloze schaker bent, moet je zeker niet gaan simultaanschaken, leek me zo.

Of ik anders gewoon eens kennis wilde maken met Ralph Moorman, de man die mij aan het handje zou nemen naar een gezond en wat langer leven.

Ralph had wel al aangekondigd: die man móet het serieus nemen. Anders begon hij er niet aan. Ik stak een peuk op en belde mijn nieuwe beste vriend.

Ralph

De telefoon ging. Het Parool aan de andere kant van de lijn. 'Ralph, zou je ons kunnen helpen met een nieuwe rubriek? Wij willen dat jij iemand op de redactie gaat begeleiden en de lezer op de hoogte houdt van de vorderingen. O ja, en nog één ding! We vrezen dat dit een van je lastigste uitdagingen ooit wordt.'

Hmmm, als ik het zo hoor, lijkt dit een persoon die eigenlijk totaal geen intentie heeft om... Tja, al was ik de beste coach van de wereld, dan nog is de wil om te veranderen vereist. Die kan ik versterken, maar een wil creëren is onmogelijk.

In het bovenstaande stuk lees ik over een persoon aan wie door anderen iets is opgelegd waartegen hij een ontzettende weerstand heeft.

Ik vraag mij af of deze weerstand echt is. Of is het zijn vaste overlevingsstrategie om met zijn humor zichzelf te saboteren?

Komende week zal ik hem ontmoeten, en als ik zijn foto zie, denk ik: wat een prachtige mens! Ik ben benieuwd wie hij echt is en ik hoop hem voor jullie te kunnen ontmaskeren. Dit is namelijk een vereiste om hem te kunnen coachen naar een blijvende levensstijlverbetering.

Ralph Moorman. Beeld Het Parool
Ralph Moorman.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden