Column

Hans halveert: 'Ik drink zoveel thee dat ik er niet meer tegenop kan plassen'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Ik moet van Ralph opschrijven wat ik eet, en dat nogal secuur. Dus zo laat dit en zo laat dat en tussendoor dit en dat. Een heus lijstje.

De eerste week vergat ik het, de tweede kwam er iets tussen en de derde zou ik het echt gaan doen. Een week later zei ik: 'Dat is iets voor een rubriek een keer' en daarna vroeg Ralph er niet meer naar.
Was dat ook weer opgelost.

Maar laat ik het eerst een keer hardop zeggen: het bevalt me stiekem hartstikke goed, dat Ralph-gebeuren. Natuurlijk word ik wel eens gek van hem, maar het werkt wel. Blijkbaar heb ik een Ralph nodig.

Ik heb een extra gaatje in mijn broekriem moeten maken, zit langzaam tegen een nieuwe garderobe aan, voel me goed en dat alles zonder al te veel offers, vind ik. Zeker, ik loop wel eens langs een Grieks restaurant en dan ben ik een beetje verdrietig, maar ook dat komt wel weer terug. En als ik af en toe zondig - shoarma, maar dan zonder brood - doe ik dat met mate, wat me nog best makkelijk afgaat ook, tot mijn eigen stomme verbazing.

Samengevat komt het erop neer: ik haal de rommel niet in huis en denk er gewoon over na. En ik drink zoveel thee dat ik er niet meer tegenop kan plassen.

Bewuster leven, dat is het en meer niet. Als ik dan eens wat lekkers eet of drink, smaakt het nog beter ook.

Alleen, we moeten ook niet overdrijven. We zijn nu dik 2,5 maand bezig en ik heb Ralph z'n lijstje nog altijd niet gemaakt. Het gaat me te veel op huiswerk lijken.

Hoe ziet dat eruit dan? 08.10 uur: vier rijstwafels met geitenkaas. 11.40 uur: twee koppen soep (diversen) en bruin pistoletje fricandeau. 15.00-17.30 uur: radijsjes, reepjes rode paprika. 18.35 uur: 200 gram zalm uit de oven en griekse salade (vooruit, met feta). Vanaf 20.00: een allejezus grote hoeveelheid thee. 23.50 uur: nog wat van die salade. (vooruit, mikken op de feta).

En dan? Krijg ik dan een appel van de meester?

Bovendien, elke dag is weer anders en dan moet je dat weer helemaal bijhouden. Van geitenkaas of rosbief op de rijstwafel wordt een man ook weeïg na een tijdje, dus dat kan best af en toe pepersalami zijn en die eeuwige kalkoenfiletjes met pesto uit de oven gaan ook tegenstaan. Dus dat mag best af en toe een stukje mager varkensvlees zijn met gyroskruiden en tzatziki, want tzatziki is gezond snoepen, tzatziki mag van Ralph.

Het blijft eten, en niet snacken. Dan heb ik het nog niet eens over die vrachtladingen chips en andere tussendoortjes die ik misloop.

Aan de andere kant: de kilo's gaan er niet meer zo snel vanaf als in de eerste twee maanden. Ik blijf een beetje stabiel.

Toch maar eens secuur gaan opschrijven wat ik precies hoe laat eet. Volgende week.

Personal coach Ralph Moorman begeleidt Hans. Wekelijks geeft hij zijn visie.

Hoe leuk is het dat Hans zijn lot in eigen handen heeft genomen, resultaat boekt en mij nog niet eens zijn voedingsschema heeft laten zien! Uiteraard blijf ik dit niet vragen. Hans is zijn eigen goeroe en kan mij inschakelen wanneer hij mij nodig heeft. En zolang het goed gaat, ga ik niet doordrammen.

Wel vraag ik mezelf af waarom hij mij zijn voedingsschema niet in detail durft te laten zien. Is hij bang voor een rode stift waarmee ik als een soort puritein van alles en nog wat ga doorkrassen? Waarom zou ik? Hans wil zich lekkerder voelen, zijn levensstijl blijvend veranderen en van zijn buikje af. Daar hebben we echt geen voedingsregime voor nodig waarmee je Mister Universe wordt, compleet met sixpack waarop de aders zichtbaar zijn.

Nee, om gezond en fit te worden terwijl zijn buik niet over zijn riem hangt, hoeft Hans echt geen extreme dingen te doen. Het gemiddelde van zijn voeding moet gewoon beter zijn dan het was. En gezien zijn resultaten lijkt hij hier tot nu toe goed toe in staat.

Hij krijgt zeker een appel van de meester. Ik zou hem zelfs bijna een appelflap geven, nou ja, zo'n kleintje dan...

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden