Column

Hans halveert: Het zinnetje 'Als zelfs Hans het kan...' schijnt dood en verderf te zaaien

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans

Ik moet, geloof ik, mijn excuses aanbieden.

Laatst kreeg ik een mailtje van een oude bekende: 'En bedankt!! Sinds jij gestopt bent met roken begint mijn wederhelft me ook te pushen dat ik maar eens moet stoppen.'

De quote die daarbij hoorde was: 'Als zelfs Hans het lukt...'

Ik moet zeggen, ik hoorde dat niet voor het eerst. Ik heb de laatste tijd wel meer gesprekken gevoerd met die strekking. Vooral het zinnetje 'Als zelfs Hans het kan...' schijnt dood en verderf te zaaien.

Hartstikke leuk, die rubriek van jou, Hans, maar ik kan thuis niet eens meer normaal een zak chips opentrekken.

Heel inspirerend, die rubriek van jou, Hans. Ik laat hem ook elke week aan Frank lezen!

En dat in alle mogelijke variaties.

Ik word bedankt, ook al door Frank.

Aan de andere kant word ik opmerkelijk vaak aangesproken door mensen die zelf zijn begonnen gezonder te leven, met deze rubriek als steun in de rug of zelfs als aanleiding - tot mijn stomme verbazing.

Ik lijk wel een plaag.

Sta je opeens met een collega bij de koffieautomaat te praten over gerechten en kilo's ('Ik lijn met je mee') in plaats van over decolletés en Ajax.

Onbekenden sturen mailtjes en wensen me succes. Ze schrijven over hoe zij ook worstelen met snaaien en een zak chips opeens leeg is, en dan niet alleen paprika, maar net zo goed cheese onion. Mensen vertellen hoe ze zelf zijn afgevallen en hoeveel ze herkennen in deze rubriek, of ze zitten er middenin en kunnen er na lezing 'weer even tegenaan'.

Heerlijk om te lezen.

Maar goed, deze mensen maken zelf de keuze. Het gaat nu even over hun vriend, hun man, hun vader.

Al die arme sloebers die helemaal niet hebben gevraagd om één of andere Hans die zo nodig moet halveren, maar hem nu wel wekelijks onder hun neus geduwd krijgen.

Kijk hier. Hans is nu ook al gestopt met roken. Neem daar eens een voorbeeld aan, lamstraal. Want als zelfs...

Tegen al deze mannen zeg ik: sorry.

En tegen hun partners: laat die arme vent een beetje met rust alsjeblieft. Het is niet eerlijk mij als voorbeeld te nemen.

Voor mij is afvallen en gezonder leven een stuk eenvoudiger, juist door deze rubriek en alle reacties. Mensen leven mee en dat motiveert. Oké, mensen kijken de godganse dag op mijn vingers, maar ook dat heeft een voordeel. Het is toch een drempel als je even snel wilt zondigen.

Stoppen met roken, dimmen met eten en drank, je ertoe zetten af en toe te sporten - het is pas echt moeilijk in je eentje. Ik hoef dat allemaal niet.

En daarom kan zelfs ik het.

Ralph

Hoho!! Als Hans het kan?? Dat moeten we eerst nog maar eens zien hè. Ik ben namelijk pas tevreden als Hans zijn doelstellingen haalt en dat als ik hem vijf jaar later tegenkom hij niet is teruggevallen.

Natuurlijk krijgt Hans nu van alle kanten steun. Die zal naar alle waarschijnlijkheid na dit Parool-avontuur minder worden. Dan is Hans aangewezen op zelfsupport vanuit zijn intrinsieke motivatie. Hoe vaak zien we de afvalwedstrijden niet op televisie, waarbij records snel afvallen worden gebroken en waarbij een paar maanden later de deelnemers nog dikker zijn dan ervoor. Dat zou mijn ergste nachtmerrie zijn. Hans biedt in deze column zijn excuses aan al die mensen aan die hij indirect tot levensstijlverbetering brengt. Waarom in vredesnaam?

Is hij niet blij met zijn resultaten? Is hij een slachtoffer? Dit zou Hans toch iedere man moeten gunnen? Oké, de mannen zouden niet door hun vrouwen moeten worden aangespoord, maar vanuit vrije wil Hansfan moeten worden. Ik denk dat dit even een oude overtuiging is van Hans die blijkbaar nog ergens in zijn lichaam vastzat en nu lostrilde. Hij is zelfs vrolijk op de training, dus hij maakt mij dit niet meer wijs!

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden