Hans Halveert: 'Het wordt een lange zomer'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
Ralph zegt: afvallen doe je voor tachtig procent in de keuken en voor twintig procent in de fitness. Dus ik haal geen chips meer in huis, dan heb ik die tachtig procent wel zo'n beetje binnen.

De eerste anderhalve, bijna twee weken bleef ik on the wagon. Geen druppel chips, al die tijd niet. Ik vond mezelf een hele grote, en dat moest worden gevierd.

Het was een namiddag en ik reed over de snelweg. Bij een tankstation kocht ik een zakje paprikachips, zo'n kindermaatje, maar wel mét ribbels. Ik zette mijn auto even verderop op de parkeerplaats, draaide mijn raampje open, muziekje erbij, de zon scheen.

En ik at 25 gram paprikaribbelchips. Chipje voor chipje, tussen de vrachtwagens. Volkomen treurig en volmaakt gelukkig.

En helemaal des Ralphs. Want ik stond erbij stil, ik genoot en schoof niet gedachteloos zo'n hele zak naar binnen. Ralph kon trots op me zijn.

Daarna heb ik mezelf nog wel eens vaker op een beetje chips of borrelnootjes getrakteerd, wie hou ik hier voor de gek, maar nooit meer heb ik een familiezak in huis gehaald en naar binnen gewerkt.

Alleen als mijn mannetjes bij me zijn, mogen ze een zak uitzoeken. En dan zeg ik: 'Papa mag één handje, denk eraan, hoe papa ook zeurt.'
De eerste keer vroeg ik na dat handje uiteraard meteen een tweede en onmiddellijk boden ze me de zak aan, de lieverds. Ik zei: 'Nee jongens, dit moet je nou juist níet doen! Papa mag maar één handje! En dan is het klaar!'

Mijn jongste (12), terwijl hij rustig verder at: 'Opvoeden is nog best lastig.'

Daarna hadden ze de smaak te pakken, en ze kopieerden mijn teksten toen ik begon te bedelen. 'Hans! We kunnen het op twee manieren doen. We kunnen er een léuke avond van maken, of...'

Later die avond heb ik nog tien minuten op de trap moeten zitten.
En ik beweeg, dat is die andere winst. Eén keer per week ga ik keurig naar Mobilis Fitness te Buitenveldert en daar staat Ralph dan met zijn goede humeur. Hij hangt gewichten aan apparaten en roept dingen als 'Yeah!' en 'Mooie rechte rug'. Daarna heb ik twee dagen moeite met zitten en opstaan, wat nog behoorlijk lastig is bij het naar het toilet gaan, weet ik inmiddels. Zodra de spierpijn minder wordt, hangt Ralph gewichten aan andere apparaten en heb ik weer twee dagen last.
Ik hou het nog vol ook.

Alleen, de zon begint nu wel erg lekker te schijnen buiten, en dus kom ik elke dinsdagnamiddag voor de keuze: wordt het een terrasje, La Choufje erbij en een notenmix van het huis, of wordt het de fitness, op water en Ralph?

Dat wordt nog een lange zomer.

Ralph
Een belangrijk moment voor Hans, dat bewuste genieten van dat zakje chips bij het benzinestation. Jawel, het ouderwetse kleine zakje uit de tijd dat slank zijn nog heel gewoon was. Ja ja, gelukkig zijn maakt vaak slank en niet andersom. Het is belangrijk om weer te leren genieten van kleine traktaties zonder dat dat overgaat in een gedachtenloze schranspartij.

Dit zakje chips is voor Hans de eerste stap. De volgende stap zal zijn het leegeten van dit zakje waar mensen bij zijn, en liefst in de kantine van Het Parool op het drukste moment van de dag.

Hoe vaak zie je mensen met een zwaar postuur in het openbaar losgaan op junkfood? Ik zie ze zelden, meestal zijn dit juist de mensen die een salade voor hun neus hebben en zeggen dat ze genetisch zo benadeeld zijn.

Maar wat als we 24 uur een camera op hen zetten? Zijn dit de mensen die de koelkast induiken als niemand thuis is? Of eerst om zich heen kijken of ze niemand kennen in het benzinestation, vervolgens snel chips, chocolade en een gehaktstaaf afrekenen en de anonimiteit van de auto in vluchten? Hans weet het antwoord.

(Hans van der Beek en Ralph Moorman)

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden