Rubriek

Hans Halveert: het Vreet de Helft-dieet

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans
Een paar weken geleden beschreef ik mijn ambitie om zelf goeroe te worden. Een heus dieet had ik al: stop minder rommel in je mond en pak wat vaker de fiets. Alleen over een naam moest ik nog nadenken. 'Die naam bestaat al,' zei een arts tegen me, laatst op een feestje. 'In de medische wereld heet dat het VDH-dieet.' Vreet De Helft.

Van al die goeroes en diëten en andere hypes moest ze weinig hebben. 'Dat gezemel altijd over tarwe en zuivel. Je moet gewoon minder eten. Eigenlijk vooral minder snoepen. Alles met mate.'

Ondertussen stond ze overigens wel gezellig een sigaretje te roken.
Ik leerde een nieuw woord die avond: obesogeen. Als in: we leven in een obesogene samenleving. Dat is een samenleving die obesitas stimuleert.

We hebben een zittend bestaan, onze voeding is verrijkt met God weet wat voor rotzooi, we fietsen niet meer gewoon naar school, maar worden met de auto gebracht en we gamen of kijken televisie in plaats van te bewegen.

'Er is niets dat minder calorieën verbrandt dan televisie kijken of achter de computer zitten. Zelfs een boek lezen verbrandt meer calorieën - dat is onderzocht.'

Tot dan toe had ik nog weinig gehoord waar Ralph het niet mee eens zou zijn. Ze ­bevestigde zelfs de visie van Ralph op light-frisdrank. De zoetstof daarin doet het ­lichaam naar echt zoet verlangen en lokt zo schranspartijen uit. Waarbij ze afhaakte, was het veto op zuivel en brood dat nu zo in de mode is.

'Dan hebben ze het over een lekkende darm. Dat zou dan door tarwe komen. Maar die term is medisch absoluut niet geaccepteerd. Alleen bij baby's kan er iets door de darm komen. Bij een volwassene met een lekkende darm is acuut iets aan de hand.'

En gluten dan? Gluten zijn het nieuwe asbest: laat de term vallen en mensen zetten het op een rennen. Levensgevaarlijk opeens, die gluten, de dood in de pot. Toch?

'Gluten zijn alleen gevaarlijk voor mensen met een glutenallergie. Als je gezond bent, moet je je niet zo aanstellen.'

En waarom geitenkaas veel minder slecht zou zijn dan normale kaas, snapte ze ook niet. 'Hoezo? Krijg je dan een aller­gische reactie in je lekkende darm soms?'

En de mode van diëten die terugkeren naar de oermens (veel granen, weinig vlees, want zo'n mammoet ving je ook niet dagelijks)?

'Ik ben zeker niet tegen, ik begrijp alleen dat gedweep met de oermens niet zo. Die werd hooguit veertig, als hij geluk had, dus dat is een vergelijking van nul komma nul.'

Ik vroeg of ze nog wat te drinken wilde. Dat had ze wel verdiend.

Personal coach Ralph Moorman begeleidt Hans. Wekelijks geeft hij zijn visie.

Ralph
Normaal gesproken zou mijn antwoord zijn dat er ontzettend veel visies zijn en dat niemand de waarheid in pacht heeft. Begin de zoektocht naar jezelf en kom erachter wat bij je past. Oké, dit is een column, vol entertainment, dus laat ik gewoon eens happen.

Allereerst de naar mijn mening domme opmerking, die ik vaak hoor: Vreet De Helft. Goh, wat een geniale bevinding, Nobelprijs zou ik zeggen. Natuurlijk moet er gemiddeld minder worden gegeten, maar er spelen allerlei zaken een rol. Het ene voedingsmiddel lokt meer overeten uit dan het andere, een instabiele bloedsuiker kan discipline verstoren, al die mentale factoren die meespelen en veel meer. Iemand die moeite heeft met afvallen weet best dat minder moet worden gegeten, maar krijgt dit niet voor elkaar.

En dan: ik ben voedingswetenschapper, dus ik weet dat op voedingsgebied vrij weinig is aan te tonen vanwege de grote hoeveelheden variabelen binnen en buiten de voeding. Het oerdieet, glutenvrij eten en geitenkaas zijn allemaal zaken die bij veel mensen in de praktijk verbetering geven op het gebied van vitaliteit, huid, luchtwegen, gedrag en darmwerking. Dit loopt ver vooruit op de wetenschap.

undefined

Ralph Moorman. Beeld Floris Lok
Ralph Moorman.Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden