Hans halveert: 'Het Grote Smokkelen begon'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
Ik moet nu dan toch echt de volgende stap zetten. Ralph vindt dat ook.
Even een kleine update.

Begin april begon ik. Chips en drank gingen op rantsoen en in plaats van bami-kipsaté uit de magnetron at ik een kalkoenfiletje met pesto uit de oven. Veel vrouwenvoedsel ook: salades, thee, hummus. De rijstwafel kwam in mijn leven.

En ik begon te bewegen. Niet overdreven veel; één keer per week nam Ralph mij mee naar de fitness, en ik wandelde eens wat vaker naar de supermarkt in plaats van dat ik de auto nam voor die vijfhonderd meter.

Na twee maanden was ik zo'n twaalf, dertien kilo kwijt. Sindsdien is mijn gewicht stabiel. Dat wil zeggen: ik schommel ergens tussen de 115 en 118 kilo. Vaak heeft dat te maken met voor en na het weekeinde of andere gezelligheid.

Zo gaat dat nu al vier maanden. Ik ben niet verder afgevallen, maar daar is een goede reden voor: het Grote Smokkelen begon.

Af en toe shoarma kan heus geen kwaad. Maar dan zonder pita, want brood mag niet van Ralph. Uitstekend compromis. Alleen vlees, tomaat en ijsbergsla en, vooruit, chili-loempiasaus. Ik noem dat Ralph-proof-shoarma en kan daar goed mee leven. Alsof het ooit om die pita te doen was.

En zo schipper ik verder. Chips kan ook best, in het weekeinde dan, maar niet meteen een hele zak. Dito met drank.

Het grote verschil is wel: als ik nu zondig, doe ik dat bewust. Ik schuif niet meer gedachteloos naar binnen. Al met al eet en drink ik dus nog best een hoop dingen die bij Ralph thuis niet in de koelkast staan, maar dat gaat allemaal met mate en nogmaals: mijn gewicht is stabiel gebleven.

Terwijl ik ook ben gestopt met roken, dat wil ik toch graag even gezegd hebben. Ik maakte me vooraf best grote zorgen dat ik, pats, weer tien kilo zou aankomen en dat is mooi niet gebeurd.

Zoals ik nu leef - we mogen dat gerust vertalen als: zoals ik nu eet en drink - is het prima vol te houden. In de wereld van Ralph heet dat, geloof ik, in balans. Ik krijg voldoende lekkers binnen om mijn oude leven niet te veel te missen en ik beheers de handrem inmiddels voldoende om niet weer aan te komen.

Alleen, er moet wel een kilootje of tien af. Vind ik. Ik ben nu toch bezig. Raph zei het ook laatst: "Nu nog een stapje van vijf kilo maken, Hans."
Maar dat betekent de terugkeer naar de soberheid. Mezelf dingen ontzeggen - niet mijn grootste talent.

Toch gaat het er nu echt van komen. Voorlopig geen chips, zelfs geen handje, geen drank, alleen nog Ralph-verantwoord avondeten, geen kruimel brood of pasta en 's avonds containers thee.
Ik ga op water en Ralph.

Personal coach Raph Moorman
Hans weet nu iets wat weinig diëters en jojo'ers weten, namelijk wat je moet doen om je gewicht stabiel te houden en het gewichtsverlies vier maanden te behouden.

Snel afvallen in een periode dat alles meezit en de motivatie er even is en aankomen wanneer het allemaal even tegenzit, is namelijk een veel bekender fenomeen.

In mijn coaching geef ik een cliënt ook wel eens de opdracht een paar maanden niet verder af te vallen, maar te oefenen met het gewicht stabiel houden.

Door zijn zelfanalyses weet Hans hoe zijn levensstijl en gedrag nu zijn, wat er dus toe leidt dat hij stabiel blijft. Er moeten dus weer kleine verbeteringen worden gedaan die hij kan volhouden, waardoor hij weer een stukje zal afvallen.

Hans gaat deze keuzes zelf maken. Ik ben zeer benieuwd hoe hij dit zal doen. Gaat hij alles hetzelfde doen, maar dan een beetje minder?
Of gaat hij iets schrappen? Bij schrappen is het altijd de vraag of er iets voor terugkomt en wat dat dan is.

Hoe vaak heb ik niet gezien dat mensen de alcohol schrapten en frisdrank met acht klonten suiker per glas als alternatief dronken. De keuze is aan Hans!

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden