Hans halveert: 'Hé Hans! Mag dat wel van Ralph!?'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
De drie vragen die mij het vaakst - en dat is váák - worden gesteld, zijn: 'Hoeveel weeg je nu?,' 'Voel je je ook beter?' en 'Mag dat wel van Ralph?' Met die eerste twee ben ik snel klaar ('Mwoh...'/'Neuh...'), maar vooral die laatste is mijn leven ingeslopen, op een centrale plek mag ik wel zeggen. De godganse dag hoor ik: mag dat wel van Ralph? Ik hoef maar iets in te schenken, iets op te scheppen, ik hoef maar ergens naar te kijken en er is altijd wel iemand die zegt: 'Hé Hans! Mag dat wel van Ralph!?'

Er zijn ook variaties natuurlijk. Zozo, dat zou Ralph eens moeten zien. Wat zou Ralph daarvan vinden? Weet Ralph dat wel? Hans? Een plaag is het. Overal en altijd weer dat zinnetje. In de kantine, in de kroeg, in de keuken. In mijn hoofd. Dit is geen grap. Ik hoor letterlijk een stem in mijn hoofd die vraagt: mag dat wel van Ralph? Of erger, die zégt: dat mag niet van Ralph. Het is een beetje een zeurende, jengelende stem, zoals een klein kind klikt tegen de juf: oooooh, hij deeeeeed dat, jùùùùf. Die toon, en dan: mag niet van Raaalph. Met een vingertje erbij. Het is overigens niet de stem van Ralph zelf. Daar wil ik het verder graag bij laten.

Nu is een stemmetje in een hoofd niet iets om meteen ongerust over te worden. We horen allemaal wel eens een stemmetjes in ons hoofd. De een noemt dat het geweten, het Über-Ich, de ander noemt het God zelf. Alleen, bij mij is dat Ralph Moorman.

Sta ik in de winkel, afwegend waarmee ik die rijstwafel nu weer eens ga versieren - rookvlees of toch geitenkaas, of gaan we helemaal los met een flinterdun plakje mozzarella? - komt dat stemmetje weer. Zie ik daar die weekendaanbieding en denk ik: ajam pangang is iets anders dan babi pangang, ajam is kip en dus hartstikke gezond!, dan denkt een stem in mijn hoofd daar heel anders over.

Het wordt nog erger. Steeds meer vrienden, collega's stellen me die vraag, en dan ook echt als serieuze vraag. Omdat ze bijvoorbeeld graag willen weten of volkorenpasta mag van Ralph. De voorkeur gaat uit naar boekweitpasta, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ze dat aan mij vragen. Voedseladviezen, vragen over gezonde voeding. Aan mij. Een surrealistische ervaring. Dat een collega opeens vraagt: 'Hans, perziken, mogen die wel?' En dat ik dan antwoord: 'Te veel natuurlijke suikers, maar altijd nog beter dan nectarines.'

Ik begin langzaam stapelgek te worden. Of ik word een ander mens, dat kan ook.

Ralph

En dat terwijl ik Hans bestook met: 'Je bent je eigen goeroe. Alles mag zo lang de totaalbalans maar klopt. Er bestaan geen echt goede en slechte voedingsmiddelen. Variatie is risicospreiding.' En uiteindelijk zet de sociale omgeving van Hans mij neer als een soort genadeloze drill instructor.

Moet ik als trainer Hans thuis ophalen als hij geen zin heeft om te trainen? Moet ik 24 uur lang een camera op hem zetten? Moet ik de snoeppot op de hoogste plank zetten alsof hij een kind is? Dat zou bij hem trouwens niet werken, met zijn bijna twee meter goddelijkheid.

Natuurlijk niet! Het enige wat echt belangrijk is, is dat Hans zijn levensstijl wil veranderen en weet waarom hij het doet. Dat is waar hij zichzelf aan moet herinneren; niet mijn wijzende vingertje zien bij alle etenswaren die hij tegenkomt . Er komt een moment dat Hans zichzelf ziet als Über-Ich. Hans weet inmiddels aardig goed welke keuzes hij kan maken en ik vind het super dat hij anderen kan helpen. Het inspireren van je sociale omgeving vergroot namelijk de kans op blijvende levensstijl verbetering.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden