Column

Hans halveert: 'Gezond en vers eten is tijdrovend, duur en een toestand'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Beeld Floris Lok

Hans
Leven after Ralph is verwarrend. Ik dacht altijd: ik skip dat ontbijtje gewoon, dan krijg ik díe calorieën alvast niet binnen. Als vasten stelt het weinig voor, weet ik best, maar het scheelt toch een maaltijd.

Fout, ik moet ontbijten van Ralph. Want, zegt hij, anders krijg je die honger alsnog na tienen 's avonds. Ik ben geen bioloog, maar ik kan me dat toch moeilijk voorstellen. Heeft een pens werkelijk zo'n rancuneus en scherp geheugen? 'Wat? Jij mij geen rijstwafel geven? Ik krijg jou nog wel, mannetje.'

Maar goed, de knop ging om, ik ontbijt. Vier rijstwafels, soms zes. Met iets hartigs, dat moet van Ralph - iets met spijsvertering en hormonen - dus ik zit aan de rosbief en geitenkaas. Dat laatste moet een beetje stiekem: Ralph is niet van de geitenkaas. Hij is überhaupt niet van kaas, hij zegt: 'Maar áls je kaas eet, dan liever geitenkaas,' wat ik op mijn beurt vertaal als: mooi! Geitenkaas.

Tijdens de lunch neem ik één pistoletje (bruin, rosbief) en twee koppen soep. Daarna schakel ik over op thee en koud water.

En dan komt de shock van de dag.

Bij thuiskomst draai ik niet meteen een lekkere fles open, met wat te knabbelen erbij, maar vind ik mezelf terug in de keuken. Terwijl ik radijsjes was. En snijd. (Wat nog een gedoe is.) Dat is mijn snack, mijn nieuwe paprikachips. Ik knibbel ze ook overdag.

Ondertussen kook ik anderhalve liter water en daar gooi ik vijf zakjes zoethout-thee in. Een dagje in de koelkast en ik heb frisdrank. (Ik vertelde dit onlangs heel trots aan Ralph. Zijn gezicht betrok. 'Zoethout-thee!? Houd je van gember?')

Dan een salade. Cherrytomaatjes, komkommer, rode paprika, beetje fetakaas (niks tegen Ralph zeggen), gekookt eitje, maïs (niks tegen Ralph zeggen) en basilicumolie. Niks mis mee. Zeker niet met een kalkoekfiletje, beetje pesto eroverheen, uit de oven. In alle oprechtheid, het is nog lekker ook.

Van Ralph moet je eigenlijk die pesto zelf maken, Ralph wantrouwt alles met een deksel. Ik heb het één keer gedaan. Een paar eetlepels zelfgemaakte pesto: acht euro.

Gezond en vers eten is tijdrovend, duur en een toestand.
Maar ik doe het wel. Zalm met dille, een biefstukje met salade, vooruit, met een beetje chili-loempiasaus. En ik heb een nieuwe hit: gekaasschaafde komkommer. Men neme een kom met een scheut olijfolie, citroen en honing erbij, en nog wat peper en zout. (Ralph: 'Hans! Dat lijkt wel een gerecht!') De helft eet ik bij de maaltijd en de rest is voor de lekkere trek na tienen, ijskoud uit de koelkast en heerlijk.

Nu moet ik wel zeggen: dit is de ideale dag. Ik hield het de eerste week, begin april, vol als een fundamentalist en was meteen vier kilo kwijt. Nu, twee maanden later, zit ik op zeven, acht kilo. Want na die eerste week al, uiteraard, begon Het Grote Smokkelen.

Ralph
Ik wist niet wat ik hoorde: gekaasschaafde komkommer met een zelfgemaakte dipsaus. Hans heeft gewoon een echt recept gemaakt. Hij had dat overigens niet door totdat ik hem dat vertelde. Een recept was volgens Hans een lijst met onuitvoerbare handelingen, onuitspreekbare ingrediënten, een urenlange speurtocht langs alle speciaalzaken en ook nog eens de hele avond kwijt met koken.

Hans ging er de eerste week vol voor. Ik voelde al dat ik hem moest afremmen, want fundamentalisme zal op de lange termijn voor een levensgenieter waarschijnlijk niet passen. En natuurlijk waren de eerste vier kilo binnen die week er al af. Het is belangrijk te beseffen dat dit voor een groot deel vochtverlies is en geen vetverlies.

Echt vet verliezen gaat een stuk langzamer. Daarom ging de periode erna het afvallen veel langzamer en dat is voor veel mensen psychologisch lastig. Voor Hans niet: die begon weer vrolijk met smokkelen, maar duidelijk kleinere porties dan voorheen. Dit klinkt mij als muziek in de oren, want kilo's die er te snel afgaan, zal hij waarschijnlijk terugkrijgen op de lange termijn, plus rente.

 
Want na die eerste week al, uiteraard, begon Het Grote Smokkelen.
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden