Rubriek

Hans Halveert: foodie-meisjes en een stormloop in de McDonald's

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans
Omdat ik natuurlijk een erkend foodie ben, werd ik uitgenodigd voor een paleo-ontbijt. Ik wist niet wat ik hoorde. Gelukkig werd er meteen bijverteld wat dat was, paleovoedsel. Dat was voedsel gemaakt volgens de wetten van de oermens. Wat de oermens niet at, destijds, kreeg ik ook mooi niet op mijn bordje.

Op een vrijdagochtend vond ik mezelf terug in lunchroom SLA, omringd door zo'n vijftien collega-foodies. Die waren allemaal een meisje van 23. Het ontbijt was tevens de presentatie van het boek Stadswild. Ondertitel: Leef als een oermens in de stad. Bedenker Angélique Heijligers omschreef Stadswild als 'een holistisch lifestyle concept', dus dan wist je het wel.

In de praktijk kwam het erop neer dat volgelingen samen een Trabant gingen tillen, 's nachts yogaoefeningen deden voor het Paleis op de Dam of even snel een stormloop in een McDonald's. Je zou daar maar net zitten, met een stuk in de kloten aan een Big Mac, en opeens renden een hoop van die veel te slanke en fitte types de zaak binnen, drukten zich twintig keer op, mét handklap, en weg waren ze. Een beetje uitsloven was dat wel, en inwrijven ook.

Mede-auteur en topkok Edwin Sanders maakte deze ochtend een ontbijtje, maar eerst kregen we paleobrood. Dat was brood gemaakt zonder de dingen waar je brood van maakt: zaden, noten en glutenvrije graansoorten. Het smaakte naar cake. Dus ik schrok meteen: mag dit wel van Ralph? Maar daarover hoefde ik me geen zorgen te maken. 'Hier zitten alleen goede calorieën in,' zei een foodie-meisje.

Die moeten er toch ook weer af, dacht ik. Sanders liet ons allemaal dingen zien ('Dit zijn algen. Het ruikt een beetje naar visvoer. Ruiken?') die zo dadelijk in een shake gingen. Ook kreeg ik een handige tip: ijsblokjes van sinaasappelsap. Die ging ik onthouden - voor in de wodka.

Een foodie vroeg naar mijn mening over gluten, wat een beetje klonk als een strikvraag. Ik stak mijn riedel af: 'Gluten zijn het nieuwe asbest. Allemaal hysterie.' Tot mijn verbazing was ze het helemaal met me eens. 'Ja, dan eten ze geen gluten, maar ze drinken wel tarwegras!'

Dat bleek een ijzersterke opmerking te zijn. Knikkende en lachende foodies alom. Ik kon alleen wat dom voor me uitkijken, maar werd gered door het meisje naast me: 'Dat was een harde grap. In tarwegras zitten gluten.' Ik snapte het. Later die ochtend at ik fruit uit een jonge kokosnoot en dronk een pipetje met twee soorten wortel. Even leefde ik als een oermens in de stad.

Ralph
En zo komt Hans steeds meer terecht in de wereld van mensen die streven naar optimale gezondheid, als inmiddels beroemde eigen goeroe. Zo was de insteek van bijna een jaar geleden, aan het begin van de column, alleen halveren, en nu gaan we ineens filosoferen over wat nou de ideale voeding is voor gezondheid van de mens.

Om hem niet te veel af te stoten, heb ik het zelden hierover gehad, omdat coachen naar blijvende gedragsverandering de eerste stap is. De discussie over de ideale voeding komt pas veel later of nooit bij de meest Hansachtige types. Hans weet nu in elk geval waarom hij wil veranderen en hij heeft ervaren wat wel en niet werkt. Dat heeft al tot flink wat resultaat geleid.

Hans probeert nu met pure en onbewerkte voeding die niet te veel overeten uitlokt zich de hele dag voldaan te voelen, zodat hij niet in de verleiding komt te snoepen en snacken. Samen met zijn drive zorgt dat ervoor dat dit nog steeds goed gaat. Als je Hans plaatst tussen de Schijf van Vijf en Oervoeding, zou hij zich ergens halverwege bevinden. Qua figuur begint hij in elk geval wel steeds meer op een zandloper te lijken.

Ralph Moorman. Beeld Floris Lok
Ralph Moorman.Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden