Hans halveert: 'Elke ochtend word ik hoestend wakker, soms tot kokhalzen toe'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
Elke ochtend word ik hoestend wakker, soms tot kokhalzen toe. Kwestie van rustig blijven, na de eerste sigaret is het over. Mijn vader stierf aan longemfyseem. Mijn opa stierf aan longemfyseem. Ik rook twee pakjes per dag.

Dit is wat ik van mezelf moet optikken en dan lezen, en nog een keer. Inprenten. Ik ga achterover zitten en krijg meteen zin in een peuk. Want zo gaat dat met roken, het is gekoppeld aan een moment. Alleen, daar zijn er een hoop van. Iets lezen, iets tikken, de computer in het algemeen, de telefoon, de auto, de tramhalte, de krant, elk willekeurig gesprek. Dan steek je een peuk op, en daarna de volgende.

Gedachteloos. Ik heb eens mijn hand verbrand toen ik, druk tikkend, een sigaret in mijn mond stak - maar daar zat er nog een in. Natuurlijk, er zitten ook lekkere tussen. Die ene bij het eerste kopje koffie, die ene na het warme eten, dat pakje bij drank. Maar hoeveel van die vijftig per dag - het aantal kan uitlopen als de nacht dat ook doet - rook ik nu werkelijk met smaak? Zelfs maar bewust? Inprenten, ik schreef het al. Ik steek een sigaret op en inhaleer. Het prikkelt de longen, muffig zelfs, en brandt de lippen. Dat was het verder wel.

Dus hoe lekker is dit nu werkelijk? Nog een hijs, en nog een. Wrijf het in, Hans. En dan heb ik het nog niet eens over geld, mijn god, wat een geld. Ik heb het wel eens uitgerekend. Dat heb ik daarna snel verdrongen. Even dacht ik nog: ik ga een tijdje shag roken. Die moet je eerst draaien, dus rook je niet gedachteloos en nóg een voordeel: het smaakt voor geen meter. Je kunt net zo goed meteen op pruimtabak kauwen, maar die wel eerst in brand steken. Dat zou me leren. Dus stond ik vanmiddag voor de tabaksbalie, vier man voor me. Wachtend op een pakje shag waarvan ik heus wel wist dat het niet smaakt. Dit werd langzaam onnozel. Toen was ik er klaar mee en weg was ik.

En nu zet ik dus keurig op een rij waarom ik ga stoppen, tekst die ik nog wel eens nodig zal hebben. Ondertussen rook ik het huis leeg. Smaakt naar niks, eigenlijk, hè. Kom op, het gaat net zo goed met me. Tien kilo ervan af, best makkelijk eigenlijk, en ik heb er oprecht lol in. Doorpakken nu. Dat betekent wel: voorlopig dus even geen drank, en dan ook geen druppel. Drank en ruggengraat gaan niet zo goed samen. Dat komt meteen prima uit, ik zal sowieso op extra kilo's moeten letten. Dat is de beloning voor stoppen met roken. Een kilo of vijf, als je geluk hebt. Nog één laatste sigaret dan. Een appje vanuit een vakantieadres: 'We roken de laatste samen, ja? Jij daar en ik hier. Vies hè!!?'

Ralph
De eerste tien kilo is eraf. Ja, Hans is tussen al het morren en de cynische opmerkingen door toch echt resultaat aan het boeken. En als ik op de trainingen goed kijk, zie ik dat hij er heel stiekem toch echt plezier in gaat krijgen. Vandaag vermeldt hij het zelfs in de column, dus zeer waarschijnlijk gaat hij dat ook binnenkort toegeven in mijn aanwezigheid. Ralph, ik vind het leuk!! Hans heeft zijn verwachtingspatroon, waar hij zich met zijn humor uit zelfbescherming tegen afzette, toch aardig moeten bijstellen.

Elke dag jezelf in het zweet werken in een sfeerloze sportschool op een blaadje sla - zo raakte Hans de eerste tien kilo niet kwijt. We trainen slechts één keer in de week en Hans eet voor zijn gevoel niet minder, alleen anders. Zoals Hans het zelf zo mooi omschreef: "Als je net hebt leren schaken, moet je niet meteen gaan simultaanschaken." En blijkbaar gaat de nieuwe levensstijl hem zo makkelijk af dat hij nu op eigen initiatief wil stoppen met roken. Ik sta perplex! Aan mij de taak hem gericht te coachen zodat de gemiste sigaretten niet door snack­attacks worden gecompenseerd.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden