Column

Hans halveert: Eén kilo.. Er zijn ochtenden dat ik dat op het toilet achterlaat

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
Nu moet ik toch echt even onze Ralph aanspreken. Hoezo crashdieet, ik, stiekem?

Wat voorafging.

Mijn gewicht is nu al een maand of vier stabiel. Ik leef beheerst, schrans niet meer gedachteloos - allemaal pure winst. Simpel gezegd doe ik op mijn 47ste voor het eerst wat normale mensen hun hele leven doen: ik let gewoon een beetje op wat ik in mijn mond stop.

Toch ben ik het goede leven niet vergeten. Ik drink heus nog een glas, eet iets met een saus vol E-nummers en trek af en toe een zak gezelligheid open. Alleen niet meer dagelijks. En maak niet meteen de hele zak leeg.

Maar ik eet het wel, ik blijf genieten op mijn tijd. Het is tenslotte Hans Halveert en niet Hans Is Ons Onlangs Ontvallen.

En het mooie is, en daarom hou ik het ook relatief makkelijk vol: lekker eten en drinken is nu extra lekker, want een uitzondering - een traktatie. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik veel mis en toch is er een punt gezet achter een almaar uitdijende Hans.

Alleen, ik zou er best nog tien kilo af willen. Dat zit ik op 25 kilo in totaal en kunnen we dit avontuur met goed fatsoen afsluiten. Maar dat lukt maar niet. Met de balans zoals ik die nu heb gevonden, blijf ik stabiel.

Dus, denk ik dan, trek ik de broekriem een tijdje aan. Geen traktaties meer en drank en chips terugbrengen tot een absoluut (werkbaar) minimum. Wees verzekerd, hier wordt scherp op toegezien.

En het lukt. Ik slink een kilo per week, of anderhalf. Ik ga dit niet eeuwig volhouden, weet ik ook, weet ik best, maar dat wil ik ook helemaal niet. Ik hou dit vol tot die tien kilo eraf zijn en dan ga ik heerlijk terug naar mijn eetpatroon van de laatste vier maanden.

Gezelligheid binnen de marge.

Maar dat mag dus niet van Ralph. Dit is stiekem een crashdieet. Ik moet 'stapje voor stapje bij een gebalanceerd Hansleven terechtkomen'.

Klopt. Daar was ik. De laatste vier maanden. Maar nogmaals, ik wil nog een laatste stap van tien kilo zetten.

Ralph vindt één kilo per week afvallen te veel. Hij oppert hooguit twee kilo per maand.

Eén kilo per week? Ik vond dat nou juist al heel beheerst. Een crashdieet is vier, vijf, kilo per week, toch?

Eén kilo... Er zijn ochtenden dat ik dat op het toilet achterlaat.

Maar goed, ik wil graag luisteren naar Ralph, daar is hij mijn goeroe voor tenslotte. Hoe moet het dan? Hoe kan ik anders afvallen dan door minder te eten dan normaal?

En waarom mag ik nou niet gewoon even vijf, zes weken streng doen en dan gewoon weer doorgaan met wat ik de laatste maanden deed?
Nou? Ralph?

Personal coach Ralph
Ik zie het alweer voor me! Straks na de laatste column samen op de foto met een big smile, met als eindresultaat dat jij 25 kilo bent afgevallen.

Deze dag zal een grote triomf zijn. Je kent het hoogtepunt in de afvalprogramma's op televisie, waarbij deze winnaar de catwalk op mag in een compleet nieuwe outfit. Wat er na deze programma's gebeurt, krijgt zelden aandacht.

Ik moet er niet aan denken dat ik een jaar later via via hoor dat jij terug bij af bent.

Ik ben ontzettend blij met de manier waarop je de eerste vijftien kilo bent kwijtgeraakt en gestopt bent met roken. Ik heb het idee dat je deze levensstijl best wel eens de komende twintig jaar vol kunt houden en dan komen de vijftien kilo die je achtergelaten hebt dus niet meer terug.

Super dat je nog een stap verder wilt, maar die tien kilo zijn een stukje lastiger dan de eerste vijftien. Niet om deze met een crashdieet weg te krijgen, maar wel om dit zo te doen, dat je ze ook twintig jaar eraf kunt houden.

Als je deze week je voeding in detail bijhoudt en opschrijft, zal ik je volgende week precies uitleggen hoe!

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden