Column

Hans halveert: 'Eén hele maand lang geen drank, maar dan ook geen druppel'

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
Over drank heb ik nog stevig onderhandeld. Mijn ex-drankmaatje zette stevig in: één hele maand lang geen drank, maar dan ook geen druppel.

Best lang, een maand.

Dus de koehandel begon. Misschien alleen de weekenden dan? Vriendje? Please?

Het tegenbod was: door de week niks, en dan om en om een weekend wel.

Daar moest ik even over nadenken. Zo'n weekend, bestond dat dan uit vrijdag, zaterdag én zondag?

Dat bleek niet het geval. Een weekend had twee dagen, meer niet. Naar eigen inzicht te verspreiden over vrijdag, zaterdag en zondag. Dat was het compromis.

Ik knikte. Vier dagen drank per maand. Deze jongen had zijn huid duur verkocht.

Nu de praktijk. Ik moest dus een volgende stap zetten. Twaalf, vijftien kilo eraf is mooi, maar de laatste maanden stond ik stabiel en dat is niet de bedoeling. Er moest gehalveerd worden hier. Dus nul chips, minimaal alcohol, geen pasta, brood en e-nummers, en enkel Ralph-proof voedsel.

Dag één.
De ochtend begon met vier rijstwafels met geitenkaas en wat slokjes water (aangelengd met suikervrije siroop) om het weg te spoelen. De rest van de ochtend: een bekertje automaatkoffie of zes.

De lunch bestond uit twee koppen Chinese tomatensoep uit de kantine en opnieuw vier rijstwafels met geitenkaas, allemaal meegenomen van huis, wat een kleine overwinning was, want voedsel meenemen van huis heeft iets gênants, dat weet iedere werknemer.

De namiddag ging goed. Voor de zekerheid had ik radijsjes gepeld, maar die hoefden nauwelijks te hulp te schieten. Opnieuw een kop koffie of zes. Ik kwam thuis en dronk niks, rookte niet en nam niks te knibbelen. Ik was goed bezig.

Als avondeten nam ik twee à la minute vleeslapjes. Varken mag eigenlijk niet van Ralph (stemmetje in mijn hoofd), maar dat had volgens mij met e-nummers te maken en ik zat hier geen ziektes te vermijden, ik was aan het afvallen, dus 220 gram varken kon best, zeker uit de oven, met pesto.

Daarbij een salade van tomaat, komkommer, maïs, zoete en gewone paprika en - ook dat voor de gezelligheid - fetakaas. Beetje basilicumolie eroverheen en ik had geen klachten verder.

De avond was onder controle. Vier, vijf mokken zoethoutthee. Ja oké, er stond nog een heel klein lief onschuldig restje wodka in de koelkast, maar die moest toch op en in cola light zaten ook al geen calorieën, dus opgeruimd stond netjes.

De weegschaal de ochtend erna was volstrekt niet onder de indruk.
Dit kon wel eens een lange, lange maand worden.

Personal coach Ralph Moorman
'Ik zit hier geen ziektes te vermijden, maar ik ben aan het afvallen???'

Nou, ik weet bijna zeker dat Hans nu bezig is om op de lange termijn ziektes te voorkomen. Ook al pompt hij zichzelf nog vol met aspartaam en andere chemische e-nummers, het feit dat hij (orgaan)vet verliest en gestopt is met roken, draagt zeker bij aan een lagere kans op bepaalde kwalen en aandoeningen.

Tenminste, als de nieuwe leefstijl hem niet te veel stress heeft aangejaagd, wat ook een zeer belangrijke factor voor de gezondheid is.

In het voedingsplan in mijn boeken zijn de teugels nog een stuk strakker aangetrokken dan het eetplan van goeroe Hans, maar deze boeken zijn bedoeld voor een reeds bewuste nichemarkt. Of Hans ooit tot deze nichemarkt gaat behoren, waag ik te betwijfelen, maar om te halveren is dat ook niet nodig.

Hans is met vooral junkfood aan dit programma begonnen en hij verslaat inmiddels de Schijf van Vijf als het op gezonde voeding aankomt.

Ik ben zeer blij met de stappen die al gezet zijn, dus laten we het maar even niet hebben over de testosteronverlagende zoethoutthee, de hoeveelheid kaas, de cafeïneoverdosis, de smaakversterkers en aspartaam, die het afkicken van een zoete smaakvoorkeur tegengaat.

Chapeau!

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden